Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För snåla väganslag

Annons

I Dalarna är det vägbygget mellan Falun och Borlänge som äter upp de pengar som finns.

- Till den vägen finns det pengar. Men med den ram som Dalarna fått så ser det väldigt kärvt ut när det gäller andra investeringar de närmaste sex åren, säger Lena Erixon.

Det finns ytterligare pengar i Dalarnas länsram. Problemet är att pengarna inte finns förrän mycket sent i planperioden. De första åren måste alla pengar läggas på bygget av den fyrfiliga vägen mellan Falun och Borlänge, som redan dragit i gång.

Detta har retat många politiker i Dalarna, som anser att regeringen tidigare lovat pengar till Falun-Borlänge-vägen som en kompensation för att Dalregementet lades ner. Och att det bygget därmed inte ska belasta länsplanen och därmed försena flera andra mycket angelägna vägprojekt i länet.

Infrastrukturminister Ulrica Messing är fullt medveten om problemet. Hon fick vid ett besök i Dalarna för ett par veckor sedan höra många besvikna röster, inte minst från Västerdalarna, om bristen på vägpengar.

Vid det mötet luftades också tankarna på att använda exempelvis bärighetspengar till Västerdalsvägen, i brist på investeringsmedel.

- Vi har börjat att titta på detta. Men en förutsättning för att kunna använda bärighetspengar är att det just handlar om att förbättra bärigheten av vägen. Vi kan till exempel inte använda bärighetspengar för att bredda vägen, säger Erixon.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons