Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För mycket kadmium i slammet

Annons

Rapporten från länsstyrelsen är en sammanställning av avloppsreningen vid länets 37 största reningsverk mellan åren 1990 och 2002.

Reningsverket i Fagersta by, det största av tre avloppsreningsverk i Borlänge, klarar av att hålla sig under de flesta gränsvärden som länsstyrelsen i Dalarna satt, men inte alla.

Ett av Dalarnas miljömål är att reningsverken ska klara av att rena 95 procent av allt fosfor, det klarar inte Fagersta.

- Anledningen är att vattnet är så utspätt när det kommer till reningsverket. Det är lättare att ta bort 95 procent fosfor om koncentationen är högre, säger Klas Jonsson, miljöhandläggare på länsstyrelsen i Falun.

Däremot släpper inte Fagersta avloppsreningsverk ut mer fosfor än vad som tillåts, gränsvärdet ligger på fem milligram fosfor per liter vatten. Avloppsrenings- verket i Fagersta har under hela perioden 1990-2002 hållt sig under det.

Fosfor finns i nästan allt vi stoppar i oss och kommer därför via toaletten till ett reningsverk. När det renade vattnet sedan rinner vidare till sjöar och andra vattendrag, i det här fallet Dal- älven, orsakar fosforet över- gödning.

Reningsverket klarar heller inte av att hålla sig under gränsvärdena på kadmium.

Under nästan hela perioden har kadmiumhalten i slammet från reningsverket i Fagersta varit för hög.

Kadmium lagras i kroppen och ger skador framför allt på njurarna, som minskar sin förmåga att rena blodet. Runt 1996 innehöll slammet mer än dubbelt så mycket kadmium som gränsvärdet tillät, men efter 1998 sjönk kadmiumhalten till under gräns- värdet.

- Gränsvärdet för kadmium är vad som tillåts för att bönderna ska kunna ha det som gödsel. Gränsvärdet är väldigt lågt satt och Fagersta avloppsreningsverk ligger bara strax ovanför det, säger Klas Jonsson.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons