Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För medelålders nostalgiker

Annons

I en festlig och mycket roande artikel ger Anne Brügge sina personliga intryck av Rättviksdansen. I en slutkläm finner hon att festivalen framför allt är en angelägenhet för personer i medelåldern och att "arrangörerna borde satsa på en föryngring av publiken".

Det är lätt att hålla med och denna insikt finns faktiskt redan alldeles uttalat hos festivalledningen. I samma nummer av FK som Anne Brügge skrev, rapporterar Göran Persson om Black Noise och deras framträdande inför bortåt 250 huvudsakligen unga människor på Stiftsgården och han konstaterar helt rätt att "gruppens medverkan under Rättviksdansen är ett mycket medvetet val från festivalledningen, som även vill satsa på en yngre publik".

I kursutbudet saknar Anne Brügge inslag som riktar sig till ungdomar men faktum är att såväl hip hop som disco erbjudits i år, ännu dock utan önskvärt gensvar.

Synd att allt detta tycks ha gått Anne Brügge förbi. Det budskap hennes artikel förmedlar bidrar till att, felaktigt, cementera uppfattningen att Rättviksdansen mest är till för mossbelupna äldre nostalgiker. Vi välkomnar ungdom och förnyelse men tänker samtidigt inte ensidigt hemfalla åt tidens hysteriska kult av och jakt efter allt som förknippas med förgängliga ungdomsideal.

Ett av festivalens motton är att vara i alla avseenden gränsöverskridande och att efter förmåga skapa förståelse mellan olika grupper och intressen och att motverka all form av inskränkthet.

John Helgander

sekreterare,

Vänföreningen för

Rättviksdansen

Folklore Festival

Svar direkt:

Det är betryggande att se att Rättviksdansens arrangörer tänkt på ungdomarna, även om de inte lyckades få kursdeltagare till hip hop eller discokurserna. Kan det bero på priset, 1 200 kronor?

Det är också en avvisande signal att placera den sydafrikanska ungdomsgruppen långt från festivalens centrum, på Stiftsgården.

Varför inte bjuda in Gävleborgs Ungdomsfolkband eller Hälsinge låtverkstad nästa år? De spelar gammal dansmusik och nyskriven i traditionell stil, men med modern energi. De skulle dessutom med glatt mod kasta sig in i dansen.

Är inte hip hop och disco litet ute nu?

Jag föreslår halling och enbenspolskor från Boda eller Bingsjö, det är något att bita i för ungt folk.

Anne Brügge

Mer läsning

Annons