Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För många soteldar

Annons

Trots allt kan räddningstjänsten se tillbaka på ett relativt lugnt 2005.

Totalt sett låg antalet utryckningar från de tre stationerna i Gagnef, Mockfjärd och Björbo på nästan exakt samma nivå som 2004. Från Gagnefsstationen gjordes 150 utryckningar - tio färre än 2004 - och Mockfjärdsstyrkan gjorde 86 utryckningar - också det tio färre. Från stationen i Björbo gjordes däremot 19 utryckningar fler än under 2004 - 80 stycken.

I trafiken inträffade en dödsolycka. Det var i slutet av januari som en person omkom vid en olycka i Gagnef. I övrigt minskade antalet olyckor: 18 jämfört med 23 under det föregående året.

Den absolut dominerande anledningen till utryckningar utgörs av den så kallade IVPA, vilket står för "i väntan på ambulans" - det som tidigare kallades prio ett. Av 2005 års 316 utryckningar gjordes 137 till sjuka eller skadade i väntan på ambulans.

Räddningschefen Thomas Gruhs kan konstatera att de tre kårerna under den gångna jul- och nyårshelgen klarade sig från utryckningar till bränder.

- Vi har överhuvudtaget haft ett relativt lugnt år, säger han och ger det förebyggande arbetet en god del av förtjänsten av att några större bränder inte har inträffat.

En del av det förebyggande arbetet utgörs av uppmaningar till vedeldare att elda rätt.

- Soteldar beror ofta på "snål-eldning" och användning av ved som inte hunnit torka riktigt. De här bränderna är farliga i och med att de kan orsaka att skorstensmurarna spricker och att en riktig brand kan uppstå, säger Thomas Gruhs.

Han uppmanar därför alla vedeldare att inte elda med snålt drag och att se till att veden de använder är riktigt torr.

- Att antalet soteldar ökat under 2005 är ett klart minus, säger Thomas Gruhs.

Eftersom Gagnefs, Vansbro och Leksands kommuner samarbetar inom räddningstjänsten, har Gagnefs- respektive Björbokåren gjort utryckningar även utanför kommungränsen. Det handlar då om en större företagsbrand i Leksand, då Trämasen brann, och om en större brand i ett uthus i Nås.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons