Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För många kommer inte

Annons

Statistik för år 2000 visade att 69 procent som kallats kom till cellprovskontrollen. Att kontrollerna är viktiga visar flera studier, bland annat en av Bengt Andrae, gynekolog i Gävle.

Han har gjort en studie på sambandet mellan screening, det vill säga masshälsoundersökning, och livmoderhalscancer och sett att nästan alla allvarliga fall av cancer drabbar äldre kvinnor som inte omfattats av screeningen. Det var nästan inga välscreenade kvinnor som fick cancer.

De gynekologiska cellprovskontrollerna syftar alltså till att upptäcka förstadier till livmoderhalscancer.

Alla kvinnor mellan 23 och 60 år kallas till dessa kontroller vart tredje år i Dalarna. Det är mer än vad Socialstyrelsen rekommenderar. Socialstyrelsen anser att det räcker att ta provet vart femte år för kvinnor mellan 51 och 60 år.

- Men det är enklare att låta det rulla på vart tredje år, säger Borlängebarnmorskan Karin Roos, som ingår i länets styrgrupp för just dessa prov.

Efter fyllda 60 finns ingen anledning till kontrolltagning, om kvinnan kontrollerat sig vart tredje år. Risken för livmoderhals-cancer är då liten.

Problemet är att 30 procent inte nås av screeningen. Så många uteblir från de inbokade kontrollerna.

- Vi avsätter en dag då alla barnmorskor bara jobbar med att ta cellprover. Då gör vi som flygbolagen, vi överbokar eftersom vi

vet att många kvinnor inte dyker upp.

Barnmorskorna gör inte mer i det läget än kallar kvinnorna igen, ett år senare.

- Det här är ju ett erbjudande vi har, inte ett tvång, så vi vill inte ringa och fråga varför de inte kommer.

De frågar sig varför 30 procent av kvinnorna inte tar sig till kontrollerna. Svaren är nog flera.

- Det kostar 100 kronor, men 100 kronor vart tredje år är ändå en billig livförsäkring. De som inte har pengar just då kan ändå komma, vi försöker lösa det på något sätt.

Kvinnorna kanske inte heller är insatta i vad det innebär att få livmoderhalscancer.

Nästan 200 kvinnor per år dör i livmoderhalscancer, som har en dödlighet på 40 procent.

- Tio kvinnor drabbas varje år i Dalarna. Dödligheten har visserligen halverats de senaste 30 åren, men det beror bara på att vi upptäcker cancern tidigare.

Störst anledning till att utebli är nog ändå att det kräver ett besök i gynstolen.

- Det är bara barnmorskor som utför kontrollerna och man kan kombinera det med att prata om till exempel preventivmedel eller klimakteriebesvär.

- Vi ser cellförändringar väldigt tidigt, sådant som kan utvecklas till cancer på 10, 15 års sikt. Vi kan sätta in behandling så tidigt att kvinnan aldrig behöver få cancer.

Karin är en varm förespråkare för screeningen.

- Den räddar liv! Ta tillvara på den chansen ni får, manar hon alla kvinnor.

ULRICA SÖRMAN

Mer läsning

Annons