Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För många hinder

Annons

Elever i årskurs 2 på det natur-vetenskapliga programmet har sedan efter jul undersökt vattnet i Opplimen, Budån och Limsjön. Vidare hur Budån kan utvecklas till ett vattendrag som mer tilltalar fisklivet.

Faktum är att det finns 20-talet hinder för fiskarna i Budån. Bland annat ett gap på närmare en halvmeter mellan vägtrummor och åvatten.

- Fisken kan inte ta sig upp till Opplimen, konstaterar eleven Johan Hed.

Positivt är flodkräftans återkomst. Vidare finns det gott om musslor och till och med röd- alger. Något som visar att vattenmiljön tillhör de gynnsammare.

Värre är det på vintern när det saltas på riksvägen. Vattenprover i Budån vid Leksboda visar att vägsaltet påverkar vattenkvaliteten negativt.

Mycket finns alltså att göra. Elevernas lärare, Kjell Leander, berättar att det finns medel tillgängliga och fler bidrag kommer att sökas för att få i gång en restaurering av Budån ned mot Limsjön. Redan i nästa månad planeras för övrigt att ställa i ordning en demonstrationssträcka av Budån. Ån kommer att rensas och kompletteras med grus och sand. Allt för att fisken i ån ska få en drägligare miljö.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons