Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För många ärenden

Annons

Det är ledamöterna i socialförsäkringsnämnden i Avesta och Hedemora som anser att rättstryggheten är i fara när antalet ärenden vid sammanträdena kan vara mellan 50 och 60 stycken.

- När kravet på rättssäkerhet ställs mot effektivitet, har vi funnit att den enskildes rättssäkerhet äventyras. Dessutom finns obekräftade uppgifter på att antalet ärenden ytterligare ska öka. Detta kan vi inte acceptera, säger Jonas Carlgren (m), ordförande i socialförsäkringsnämnden.

- Det kan innebära att bedömningarna inte blir korrekta.

Receptet mot den ökade arbetsbördan tror politikerna är fler sammanträden.

Förutom att själva mötena blir långa, måste ledamöterna ägna sig åt sex, sju timmars inläsning inför varje möte.

Nu protesterar socialförsäkringsnämnden via en skrivelse till försäkringskassan Dalarna. Den ökade arbetsbördan rimmar illa mot de löften som gavs förra hösten förklarar Jonas Carlgren.

- Vi var överens, trodde vi, att antalet ärenden inte skulle öka över de av Riksförsäkringsverket fastställda rekommendationerna.

Carlgren har varit i kontakt med alla de övriga ordförandena i socialförsäkringsnämnderna i Mora, Falun, Borlänge och Ludvika som alla har samma problem

De övriga nämnderna instämmer i protesten från södra Dalarna.

Blir det inga extra sammanträden, eller att någon annan lösning presenteras, kommer socialförsäkringsnämnden för Avesta och Hedemora att bryta sammanträdena efter det 45:e ärendet.

- Vi har haft uppemot 60 ärenden, och det är alldeles för många, säger Jonas Carlgren.

Lena Ersson, jurist på försäkringskassan, berättar att det förs en diskussion för att hitta en lösning på nämndernas problem.

Det sannolika blir att politikerna, när antalet försäkringsärenden börjat växa i antal, får genomföra extra sammanträden för att klara sitt jobb.

- Alla känner till nämndernas problem och är överens om att något måste göras, säger Lena Ersson.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons