Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För höga nitrathalter i dricksvattnet

Annons

- Vi har inte varit tillräckligt försiktiga, grundvattnet behöver ett bättre skydd, säger Kristina Harsbo, miljöchef.

I grundvattnet vid bland annat Karlsbyheden, Blixbo och Bagggärdet har man under senare tid uppmätt förhöjda halter av nitrat, och på något ställe också nitrit. Båda är näringsämnen som kan spåras till jordbrukets gödsel och gödning men också hushållens enskilda avlopp.

I Enviken har man dessutom funnit bekämpningsmedel i grundvattnet:

- Bekämpningsmedlet renas bort i dag, så det är inte farligt, men bara det att det finns kvar i vattnet är fel. De bekämpningsmedel som används i dag är prövade och godkända, de ska brytas ner i en biologisk process, men trots det så finns det kvar, säger Kristina Harsbo.

Miljökontoret håller nu på att se över principerna för hur det ska handlägga ärenden i områden som har grundvattenstäkter för att se om det krävs mer restriktiva bedömningar för att kunna skydda vattnet.

Översynen rör alla de prövningar, både tillstånd och anmälningar, som miljökontoret i dag handlägger och som kan tänkas påverka grundvattnet negativt. Det kan röra sig om avlopp, gödsel, bekämpningsmedel, grustäkter, salt, oljetankar och värmepumpar.

Att värmepumpar hamnar på listan som kan tänkas påverka grundvatten negativt beror på att det finns ämnen i värmepumparna som man i dag inte vet vad de är:

- Naturvårdsverket har försökt att få branschen att tala om vilka ämnen som används i värmepumparna men inte lyckats.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons