Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För höga hyror för boende i Ängen?

Annons

- Hur har det varit möjligt att ansvariga har tecknat avtal, som resulterat i hyresnivåer som ligger minst 60 procent över normalnivån för dessa relativt enkla lägenheter, undrar Kjell Lingeblad, moderat politiker som liknar detta vid att skinna dessa hyresgäster.

Han anser att kommunen bör ta sig en rejäl funderare över hyressättningen.

- I varje fall anser jag att de som har ansvaret för detta ser till att överuttaget av hyrorna återbetalas till hyresgästerna. Detta rör sig säkert om hundratusentals kronor, bedömer Lingeblad.

Ludvikahem köpte för många år sedan av Ludvika kommun en rad småhus som kallades temporära bostäder i Marnäsområdet.

Tanken var att Ludvikahem skulle riva alla bostäderna men innan det gick så långt så kom kommunen till insikt om att det behövdes ett speciellt boende för psykiskt sjuka. Detta boende Ängen stod klart för cirka tre år sedan.

Ludvikahems vd Ingemar Lindvall förklarar bostadsbolagets roll:

- Vi åtog oss att bygga om en del av dem efter Marnäsgatan nära Ängsgården i samråd med vård- och omsorgsförvaltningen, säger Ludvikahems vd Ingemar Lindvall.

Husgruppen anpassades för sin nya funktion för boende och personal.

- Vi gjorde då som nu när vi ska bygga ett elevhemsboende i Pluto. Vi handlade upp jobbet, rustar och så lägger vi ut kostnaderna för ombyggnationen på tio år. Den tid vi har kontrakt på. Vi hyr sedan ut en total anläggning till kommunen, förklarar Lindvall.

Det är sedan kommunen som internt fördelar hyreskostnaderna på personalytor och lägenhetsytor.

Det är en relativt kort betalningsperiod för en ombyggnation men den tillämpas så eftersom Ludvikahem efter kontraktet löpt ut kan stå med en tom lokal. Fortsätter kommunen hyra är ombyggnaden betald och ombyggnadstillägget försvinner.

- Att lägga ut en specialbeställd anpassning på alla Ludvikahems hyresgäster är helt uteslutet. Våra hyresgäster ska inte bekosta speciella lösningar som kommunen vill ha för sin omsorg, säger Lindvall.

Dessa principer gör att hyreskostnaden för en liten tvåa på 46 kvadratmeter i Ängen är på hela 4 675 kronor eller motsvarande 1 219 kronor per kvadratmeter och år i "Ängen".

Affärshyresnivå anser kritikern Lingeblad.

En liten tvåa i Plutokvarteret på 49 kvadratmeter kostar per kvadratmeter 970 kronor, medan snitthyran i hela Plutokvarteret är 875 kronor.

I kvarteret Pluto där kommunen bygger ett elevhemsboende för handikappade elever blir hyreskostnaden 1 297 kronor per kvadratmeter och år i de tre lägenheter som specialanpassas. Ombyggnaden kostar 475 000 kronor.

Förvaltningschefen Nils Nyström som ansvarar för hyressättningen anser att Lingeblad borde vara väl insatt då han varit ledamot av Ludvikahems styrelse och alltså haft full insyn i hur avtalen gjorts upp.

- Vi skinnar inte våra handikappade med hyran. Att det skiljer några hundralappar per kvadrat mot ett vanligt boende beror på de kostnader boendet medfört. Vi tjänar inte en krona på detta.

- De temporära bostäderna byggdes om i ett kostnadsläge som medför sådana kostnader. Vi kan jämföra detta med bostäderna i det nya demensboendet på 35 kvadrat som kommer att få en hyra på 4 500 kronor. Det är dagens nyproduktionshyra. Pluto är byggt på 80-talet och är inte jämförbart, säger Nyström.

Nils Nyström anser det i sammanhanget också ska påpekas att de som bor i Ängen inte betalar något för vårdkostnaderna.

- Vi tillhandahåller personal, verksamhet. Inte skinnar vi denna grupp handikappade. När vi sätter hyror tittar vi också på bostadstillägg. I boendet kan det bli tal om bostadstillägg på maximalt 4 400 som staten betalar och det ska också vägas in och har man fullt bostadstillägg så blir det inte så många hundra i hyra, säger Nyström.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons