Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För hjärtan som sviktar

Annons

- Jag hoppas att fler vårdcentraler kommer i gång med liknande mottagningar, säger Gösta Ahlmark vid Falu lasaretts hjärtklinik.

Mottagningen kan både rädda liv och göra folk friskare.

Hjärt- och kärlsjukdomar orsakar hälften av alla dödsfall. Hjärtsvikt står för hälften av dessa dödsfall. Hjärtsvikt är den näst vanligaste diagnosen i slutenvården.

Man räknar med att 15 000 personer är drabbade av hjärtsvikt i Dalarna.

Hjärtsvikt är alltid ett allvarligt tillstånd, oavsett vad som är orsaken. Och dödligheten är stor.

Tidig och korrekt diagnostik, optimal behandling och god omsorg är viktiga för att förbättra diagnosen.

Vid Gagnefs vårdcentral har man i samarbete med hjärtmottagningen i Falun startat en hjärtsviktsmottagning. Framförallt handlar det om att kunna erbjuda patienter med hjärtsvikt en större kunskap om sin sjukdom och ett mer kvalificerat omhändertagande i primärvården.

Eva Nyåkers och Lisbeth Skoglund arbetar vid mottagningen.

- Nästan alltid när vi träffar patienterna är också anhöriga med. Vi går igenom sjukdomen och behandlingen. Många återinläggningar beror på att man inte följer schemat för medicinering, säger Skoglund.

- Vi känner en mycket större trygghet i att skicka hem patienter till Gagnef, nu när den här mottagningen finns, säger Gösta Ahlmark.

I Faluns primärvård diskuteras sviktmottagningar, men något beslut att inrätta någon är inte fattat ännu.

- Gruppen som har hjärtsvikt är lika stor som diabetesgruppen, men behandlingen av hjärtsviktpatienterna har troligen ännu större inverkan för utgången. Därför tror jag att det om några år kommer att finnas betydligt fler sviktmottagningar i länet, på samma sätt som vi sett diabetes- och astmamottagningar på våra vårdcentraler, säger Bo Pettersson, chefläkare vid primärvården i Falun.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons