Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För historien vidare

Annons

Vid sju tillfällen har sex personer ägnat fyra timmar åt gången för att lära sig historien om kyrkan, byn och omgivningarna.

Den nuvarande guiden Anna-Greta Andersson har under många år delat med sig av sina kunskaper till nyfikna. Men nu börjar åren ta ut sin rätt och Anna-Greta orkar inte längre.

Med anledning av detta kom guidefrågan upp på ett GBI-möte (Grangärdebygdens intresseförening).

Christina Mattsson, Norrbo, Anette Eriksson Dahlgren, Grangärde, Britt-Marie Hallor, Grangärde, Antoinette Forsblom-Räms, Nyhammar, Ragnar Nåhem, Grangärde och Emma Ivarsson, Grangärde var intresserade och har nu lärt sig så pass mycket att de själva kan hålla guidningar.

GBI, Ludvika Turism och NBV (nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet) har bistått vid utbildningen som till stor del har genomförts i föreläsningsform.

Anna-Greta Andersson som sitter på enorm kunskap har lämnat över så mycket av sina kunskaper som möjligt. Dessutom har de nyutbildade guiderna fått hjälp med bland annat guideteknik och röstteknik av en auktoriserade dalaguide.

Guidegruppen har planerat att ha en fast guidning per vecka under sommaren. Vid större arrangemang i bygden blir det fler. I övrigt kommer de att guida på beställning.

- Vi vill i gång och få träning direkt, förklarar Anette Eriksson Dahlgren.

LOTTA OLIN

Mer läsning

Annons