Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"För hårt för de små"

Annons

Numera kostar det 40 000 kronor för den som vill starta ett slakteri i liten skala. Den tidigare avgiften låg på mellan 4 000 och 6 000 kronor.

Kostnaderna för besiktning har också ökat och Livsmedelsverket planerar ytterligare prishöjningar nästa år.

- Om man fick betala per kilo kött, skulle småskaliga slakterier vara relativt jämbördiga med de stora, säger Anders Walla.

De nu gällande reglerna innebär att slakten blir tio gånger dyrare för de mindre slakterierna, jämfört med exempelvis Swedish Meat.

I dag finns knappt 50 småskaliga slakterier i Sverige som tillsammans står för mindre än en procent av den totala slakten. Därför blir djurtransporterna ibland orimligt långa.

- Det är ju lite kluvet, för samtidigt satsas det miljontals kronor för att stimulera småskalig livsmedelsproduktion.

Anders Walla har själv ett så kallat nollskaligt slakteri, vilket betyder att han inte får sälja sina varor genom en grossist. Den nya avgiften på 40 000 kronor, gör det omöjligt att uppgradera det till ett småskaligt.

- Men de stora livsmedelskedjorna handlar i allt mindre utsträckning av små producenter. Istället tar de det mesta från sina egna grossister.

Kommuner och landsting, stänger också ute de lokala livsmedelsproducenterna genom sina upphandlingsavtal.

Anders Walla tycker även att reglerna är onödigt krångliga. Det är svårt att veta vad som gäller och därför drar sig många för att starta någon produktion.

- Allt styrs av politiska beslut och vi prioriteras inte av Livsmedelsverket. Samtidigt uppmanas kunderna att handla lokalt.

Det finns i alla fall ett intresse för lokala produkter bland allmänheten. Fredagsmarknaderna vid Tvikstarondellen i Hedemora, har varit framgångsrika.

- Vi har kravet att alla som säljer ska vara självproducerande och det har blivit ett väldigt lyft för vår del.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons