Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För fiskare finns inget dåligt väder

Annons

Det snöar, sörjan ligger på isen, det är kallt och den vårkänsla som nyss infunnit sig är så långt borta som man kan tänka sig. Men det gör inte dessa hängivna pimplare något, koncentrationen är på topp. Så även hos Henrik Jansson från Smedjebackens sportfiskeklubb. Bara 22 år gammal har han redan åtta års erfarenhet av pimpling.

- Det här är en rolig sjö, det nappar mycket, säger Henrik som redan på förmiddagen tagit upp 19 stycken abborrar.

En räfflad vickepirk med lite färg nere vid kroken gör susen när abborrarna ska överlistas. Och det här med pimpling kan han, i år deltog han för andra gången i SM för pimplare.

På vilket djup hittar man fisken?

- Nu har jag pirken 1-2 decimeter från botten, men jag har även fått fisk när jag haft pirken precis under isen, förklarar Henrik och den oerfarna riskerar lätt att få känslan att man aldrig riktigt hajat det här med pimpling.

Falumästerskapet i pimpling har hållits i närmare 35 år. I lördags deltog cirka 260 pimplare, trots att vädret inte var med arrangörerna.

- Falumästerskapet och pimpeltävlingen i Borlänge hålls samma helg, det går bussresor hit med pimplare, säger Rolf Borgersen som är ordförande i sportfiskeklubben i Falun.

- Det här är ett populärt fiskevatten, konstaterar han.

På andra sidan Roxnäs udde sitter Lars Jernberg.

- Det finns inget dåligt väder för de här tokiga fiskarna, säger han skämtsamt.

Och att han själv tillhör fiske-entusiasterna råder inga tvivel om.

- Jag sitter på sjön åtta dagar i veckan, jag bor på sjön, säger Lars Jernberg som redan dragit upp 152 stycken fiskar.

Men vad är då tjusningen med att pimpla? Vad driver dem ut på isen när de skulle kunna sitta i värmen hemma framför tv:n?

- Man får frisk luft och träffar kompisar. Det är hälsan framför allt, att sitta ute, säger Jernberg som menar att lugnet och tålamodet är två viktiga egenskaper hos en bra pimplare.

Det börjar närma sig lunchtid och en bit upp på stranden börjar hamburgarna att grillas. Grilldoften lägger sig över Roxnäs udde och där ute på isen finns ännu drömmarna om att ta hem segern i Falumästerskapet. Men det gäller att veta vilket djup man ska ha pirken på...

Fotnot: I den individuella tävlingen plockade Stefan Hammarström, Långshyttan, upp mest fisk av alla. Med sina 11 314 gram fisk tog han hem första platsen i herrseniorklassen.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons