Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För farligt för västerlänningar att eskortera flyktingar

Annons

Nasrin Moeyed är förvirrad över avvisningsbeslutet.

Utlänningsnämnden har bestämt att hennes familj ska avvisas till Irak eftersom det är tillräckligt lugnt för att bo där.

Samtidigt låter Migrationsverket familjen stanna i Sverige tills, vidare på grund av oroligheterna i Irak.

Johan Stigenberg på Utlänningsnämnden ger klarhet i varför.

Skickar Sverige tillbaka flyktingar till Irak i dagsläget?

-Det sker ingen tvångsvis verkställighet av avvisningsbeslut. Tanken är att de ska åka tillbaka själva. Om de inte gör det så tvingar vi ingen, förklarar Johan Stigenberg Irakkännare på Utlänningsnämnden.

Varför inte?

Dels på grund av rekommendationer från UNHCR (FN:s flyktingorgan), dels på grund av säkerhetsskäl. De som löper störst risk att råka illa ut i oroligheterna är västerlänningar. För en vanlig irakier utan speciell profil är det säkrare i Irak.

Säger du alltså att ni inte gör några avvisningar på grund av att det är osäkert för de svenskar som ska lotsa irakierna hem?

- Ja. Men det är inte bara osäkert för svenskar utan för alla västerlänningar.

Är Bagdad en säker plats för en 14-åring?

- Om 14-åringen har sina föräldrar med sig, och föräldrarna inte på något vis är utsatta för någon hot, så är den tillräckligt säker för att vi ibland ska kunna ta avvisningsbeslut. Den bedömning har ju nämnden gjort. Så är det.

-Bagdad är en sex-miljonersstad och det bor ju många 14- åringar där.

- Generellt sett så händer det ju saker i Irak från olika oppositionsgrupper och motståndsgrupper. Men de som drabbas av bombattackerna är ofta militärer och polis, och över huvud taget människor som jobbar för en normalisering i landet.

LOTTA OLIN

Mer läsning

Annons