Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För få vill plugga IT

Annons

38 åtta stolar gapar tomma på Högskolans systemvetenskapsprogram i Borlänge.

- Det stämmer att vi haft alldeles för få sökande i år, säger Pia Eriksson, avdelningsledare för data och IT.

Högskolan Borlänge hade 60 platser att erbjuda till höstens systemvetenskapsprogram. Endast 22 personer sökte.

- Förra året fyllde vi alla platser från början. Men några hoppade av så vi har 55 elever som går andra året nu. Det är en enorm skillnad mot i år, säger Pia Eriksson.

Det här är dock en trend över hela landet. Enligt en undersökning av Verket för högskolestudier, VHS, är det ett sjunkande intresse för IT-program på många av landets universitet och högskolor.

- Därför är det här inget som oroar oss. Trender kommer och går och jag är övertygad om att det kommer en snar vändning, säger hon.

Men hon sticker inte under stol med att det ändå förts många diskussioner på skolan om även lokala faktorer kan ha påverkat det extremt dåliga sökantalet.

- Om vi tittar på de 22 elever som sökte, så är 21 av dessa från Borlänge. Man kan ju inte låta bli att tänka på att allt kriminellt som hänt på sista tiden spelar in.

Menar du att Borlänge därför inte är en attraktiv studentort att flytta till?

- Ja, och en annan bidragande orsak kan vara att ansökningsannonsen bytt plats i studentkatalogen. Förut har den legat under teknikprogram, då var den lätt att hitta. Nu har den flyttats under rubriken samhällsvetenskap, säger Pia Eriksson.

MARIA SVENSSON

Mer läsning

Annons