Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För få unga börjar på högskolan

Annons

I Borlänge och Falun ligger man ganska nära regeringens mål medan inte ens var tredje person upp till 25 år i Älvdalen läser vidare på högskola. Det visar siffror från Högskoleverket.

Anledningen till att det ser ut så, menar Arne Bogghed som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Älvdalens kommun sedan 1998, är att det saknas studietradition i Älvdalen.

- Även om andelen hög-skolestudenter från Älvdalen är låg, så har den ändå ökat under de senaste åren, säger Arne Bogghed.

- Allt fler läser praktiska gymnasieprogram som leder till arbete. Min inställning är att eleven helt ska få välja inriktning själv.

Inom Älvdalens kommun är man positivt inställd till att ungdomar läser gymnasieprogram på andra orter, som ett led i att motivera ungdomar att studera.

- Det finns kommuner som inte låter sina elever gå på gymnasium i en annan kommun. Men här säger vi inte nej, huvudsaken är att varje individ får möjlighet att studera det man själv vill, säger Arne Bogghed.

Enligt Tommy Kjellberg, som arbetar med studentrekrytering på Högskolan Dalarna, har antalet besökare från gymnasieskolan när högskolan har öppet hus tredubblats i år jämfört med förra året.

- Vi har börjat en ny form av samarbete med gymnasierna, berättar Tommy Kjellberg. Eleverna informeras i tvåan, innan de gör individuella val, om vilka behörighetsgivande kurser de inte ska välja bort.

900 gymnasister från hela Dalarna tillbringade en dag på Högskolan mot bara 300 förra året, och Tommy Kjellberg berättar att högskolan vill inspirera mer än informera om utbildningar och kurser.

- Vi vill att man ska våga ta steget och prova. Man kan mycket väl testa att läsa en kurs om man inte vill påbörja en treårig utbildning på en gång, säger Tommy Kjellberg.

Han påpekar också att svenskarna blir allt äldre innan de börjar studera. Många reser eller jobbar innan de söker till högskolan.

Högskolan Dalarna har en relativt stor andel studenter med arbetarbakgrund. Siffran för 2003 låg på 33 procent, enligt Statistiska centralbyrån, vilket är relativt högt. Riksgenomsnittet samma år låg på 24 procent.

I Dalarna är det betydligt högre andel kvinnor jämfört med män som börjar läsa på högskolenivå - 47,2 procent respektive 36,2 procent.

Genomsnittet för båda könen i hela riket ligger på 47,3 procent och regeringen närmar sig nu målet på att hälften av varje årskull ska påbörja högskolestudier.

I dagsläget är det fyra län i Sverige som uppnår regeringens mål; Uppsala, Blekinge, Kronoberg och Västerbotten.

I Uppsala län ligger siffran på 57,1 procent.

EVALISA WALLIN CATHARINA GRUFMAN

Mer läsning

Annons