Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För få platser för handikappade

Annons

Jonas Gustavsson har alltid älskat sport. När han var yngre idrottade han mycket själv. Han spelade fotboll och innebandy och har alltid haft ett stort intresse för att titta på hockey.

- Innan Mora gick upp i elitserien var jag på nästan alla deras matcher, berättar han.

För sex år sedan blev Jonas rullstolsburen. Det berodde på en sjukdom som han har haft ända sedan födseln. Eftersom han alltid idrottat mycket är det ett intresse han velat upprätthålla, men det har inte varit så lätt.

Det är ytterst sparsmakat med aktiviteter och idrottsklubbar för funktionshindrade och rullstolsburna i Mora kommun.

Något som han i alla fall alltid har kunnat göra är att titta på hockey.

Ända till dess att Mora gick upp i elitserien, vill säga. I nya FM Mattsson arena finns det nämligen bara sex platser för rullstolar. Färre än antalet rullstolsburna som skulle vilja gå på hockey.

- Jag ringde precis i början av säsongen och ville köpa biljett till en av Moras hemmamatcher, men då fick jag höra att alla biljetter var slut.

Det har sålts fem säsongskort och det var alla som fanns tillgängliga för rull-stolsburna att köpa.

- Den sjätte och sista platsen går inte heller den att boka. Att jag kunde gå på den match som jag gick på nu i höst är helt och hållet tack vare mina kompisar. Jag har lite rörlighet i mina ben och därför kunde de hjälpa mig upp ett trappsteg till en av de vanliga platserna på första raden. Men det finns ju andra som vill se hockey och som inte har den möjligheten.

Jonas är ordförande i Duns, ungdomskretsen inom de neurologiskt handikappades riksförbund, NHR, som just arbetar med att förbättra bemötande, tillgänglighet och utbud av aktiviteter för handikappade.

Anledningen till att han tog på sig ansvaret i rollen som ordförande är att han saknade lokalt engagemang. En avsaknad som visade sig vara av nationell karaktär.

Nu ska NHR skicka en skrivelse till Mora kommun där de för fram klagomålen angående för få rullstolsplatser i Mora ishall. Och Tommy Fjällborg som är kommunens handikappskonsulent säger att problemet togs upp på ett nämndmöte redan i början på december och att det ska utredas vilka förbättringar som kan göras i ishallen för att utöka antalet platser för rullstolsburna.

Inför junior-VM var Jonas Gustavsson ute i god tid. Redan för många veckor sedan bokade han biljetter till de matcher han ville se. Tur för honom, för nu finns det inga rullstolsplatser kvar till några av Sveriges matcher.

- Än så länge har jag sett Kanada-USA och Sverige- Slovakien. Kanada-USA var spelmässigt den bästa matchen, men Sverigematchen var bra just för stämningen.

LYNDA LUNDIN

Mer läsning

Annons