Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För få dagmammor

Annons

Hennes treåring går hos en av dagmammorna, medan hennes ettåring står i dagisplatskö.

- En dagmamma kan omöjligt ha koll på två grupper. Vems ansvar är det om något skulle hända om ett barn gör illa sig? frågar Carola.

Hon tycker det är rimligt att ha tre dagmammor i Kvarnsveden. Om en blir sjuk, kan två av de andra dela på hennes grupp.

- Dagmamman som slutade sa upp sig själv för ett annat jobb. Med andra ord så borde det finnas pengar för henne i budgeten. Men kommunen har struntat i att anställa någon ny.

Hon och tio andra föräldrar har skrivit på en protestlista där de kräver en till dagmamma.

Carola har varit den drivande i frågan, och har själv försökt att påverka de ansvariga på kommunen. Men hon tycker sig få tvetydiga signaler.

- Någon säger att det inte finns efterfrågan på dagisplatser i Kvarnsveden, vilket jag vet inte är sant. Någon annan säger att kommunen inte har råd med en till dagmamma, men det hade de ju i april. Så vad då, dagmamman gjorde kommunen en tjänst genom att sluta?

Sedan dagmamman slutade i april, har ingen ny tillsatts.

- Det känns hopplöst. Jag har verkligen försökt att prata med de på kommunen, men det känns som om ingen lyssnar. Det händer ju inget.

Hennes son på tre år är inte heller förtjust i de stora grupperna.

- Han frågade mig häromdagen om alla de andra barnen skulle vara hos hans dagmamma igen. Barn behöver uppmärksamhet, och det får de inte om grupperna är för stora.

Carola vill ha sina barn hos dagmammor för att hon föredrar den lilla, trygga hemmamiljön som ett familjedaghem erbjuder.

Hon tar upp sin dotter My, ett år, i famnen.

- Det är ju för de här guldklimparna vi kämpar.

Enligt Mariann Nordlöf, ordförande i barn- och skolnämnden, är det ganska troligt att en ny dagmamma kommer att anställas.

- Det handlar om att hitta en kvalificerad person. Vi söker dagmammor, och det är inte specifikt bara i Kvarnsveden, men om vi hittar en lämplig person där så kan det bli aktuellt.

Men hon kan inte svara på när det blir i så fall.

- Vi har ökat antalet dagmammor i kommunen under senare år, så vi har varit duktiga på det sättet. Vi är väldigt rädda om de vi har, säger Mariann Nordlöf.

Enligt henne, innebär ett barn placerad hos en dagmamma en lägre kostnad för kommunen än ett barn placerad på dagis. Men de flesta föräldrar som söker barnomsorg i kommunen vill ha sina barn på förskola.

- Familjedaghem är vanligast i glesbygder. Som i Viksberg har vi bara dagmammor inom barnomsorgen.

I Borlänge kommun finns cirka 75 familjedaghem där barnen tas emot i barnvårdarnas egna hem. Det rör sig totalt om 450 barn.

MIRA PALOMÄKI

Mer läsning

Annons