Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För få barn - minus igen

Annons

Faktum är att länets befolkning skulle öka om det inte föddes betydligt färre barn i Dalarna jämfört med riksgenomsnittet.

Under året föddes det 2 555 barn i länet. Om barnafödandet följt övriga landet så skulle det fötts ytterligare 500 barn i Dalarna. Då hade det blivit ett tydligt plus i befolkningsstatistiken. Det är endast tre kommuner i länet där det föds fler än det avlider - Borlänge, Falun och Gagnef.

En positiv nyhet är att Dalarna numera är ett inflyttningslän. Två år i rad har det varit fler som flyttat till länet än som har lämnat det. Det är endast fyra kommuner som går emot och har utflyttning - Borlänge, Smedjebacken, Vansbro och Älvdalen. Störst inflyttning har Leksand +176, Ludvika +153 och Falun +141.

- Leksand och Orsa har den största nettoinflyttningen i förhållande till folkmängden, säger Jan Björkengren.

Dalarna är ett av få län med minskande befolkning. Det visar statistiken från Statistiska centralbyrån, SCB. Det var bara fem län som fick lägre invånarantal under 2003: Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Norrbotten - och Dalarna.

- Det har blivit en kantring åt sydväst i landet, säger Jan Björkegren. Skåne, Halland och Västra Götalands län har alla starka befolkningssiffror. Stockholms län ökade, inte oväntat, även det.

Den största ökningen av invånarantalet har Falun +169. Leksands kommun, som har en tredjedel av Faluns invånare, blev 118 fler.

- Ludvika är en uppstickare i statistiken, påpekar Jan Björkegren.

Ludvika kommun har tappat invånare sedan år 1990 och lyckades nu få ett trendbrott och ökade med 36 personer. Grannkommunen Smedjebacken fortsätter sin kräftgång, minus 145, vilket är mest i länet.

Borlänge, som fick ökad befolkning under 2002, tappar åter invånare, -130.

Av SCB:s siffror går det att utläsa vart flyttströmmarna går. Borlänge har haft en stark inflyttning från utlandet +242 men tappar till andra kommuner i länet, -150, och till övriga landet, -223.

Falun har inflyttning från andra kommuner i länet, men har minussiffror mot andra delar av landet. Medan Leksand har en liten inflyttning från övriga länet och utlandet. Och har stark dragningskraft från övriga Sverige, +128.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons