Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För få anmäler enligt Lex Sarah

Annons

Länsstyrelsen har gjort en kartläggning av Lex Sarah-anmälningar, som kompleterats med intervjuer med personal som jobbar inom omsorgen om äldre och funktionshindrade.

Av de 119 som intervjuades var det bara sju procent som hade en heltäckande kunskap om Lex Sarah och om hur de ska gå tillväga om de behöver göra en anmälan.

Anmärkningsvärt, enligt länsstyrelsen, som anser att det är bra att de flesta känner till något om Lex Sarah, men förvånansvärt att lagen efter fem år inte är bättre förankrad.

Länsstyrelsen anser också att det är oroväckande att var tredje av de intervjuade tvekar eller säger att de skulle avstå från att anmäla en kollega.

I fjol gjordes 23 anmälningar om Lex Sarah i Dalarnas län, att jämföra med åtta anmälningar året innan.

Den vanligaste orsaken till anmälan var i fjol ekonomiska övergrepp, alltså stölder. Näst vanligast var brister i tillsyn inom omsorgen.

Vanligast är att Lex Sarah-anmälan görs i de särskilda boendeformerna. Endast fem av anmälningarna handlar om ordinärt boende, trots att fler än hälften av de som får vård och omsorg enligt socialtjänstlagen bor i ordinärt boende.

- Det finns egentligen tre tänkbara orsaker till att vi har förhållandevis få anmälningar. 1. Att det är så bra kvalitet att det inte finns några brister att anmäla. 2. Att verksamheten har andra avvikelsesystem som fångar upp bristerna så att de blir åtgärdade innan de blir för allvarliga. 3. Att man inte känner till hur man gör, eller törs göra en anmälan, säger Anna Setterström, äldreskyddsombud på länsstyrelsen.

- När vi intervjuat anställda har vi ju sett att det är viktigt att fortsätta att sprida information om hur man ska anmäla, och varför. Vi måste ta bort föreställningen om att detta är en angiverilag. Det handlar ju om att säkra kvaliteten, och att den här bestämmelsen finns till för den enskildes skull, säger Setterström.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons