Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För elevdemokratin

Annons

David Ericsson sitter i utskottet för arbetsmiljö på kongressen. Snart ska han upp i talarstolen och lägga fram utskottets tankar och åsikter.

-Egentligen har jag scenskräck. Men jag måste testa sådant som jag inte klarat av förut, säger han.

-Det är en egenskap jag gillar hos David. Han tänjer hela tiden sina gränser, säger Gabriel Degirmenci från Landskrona som sitter i samma utskott som David.

David tycker det är viktigt att eleverna får medverka fullt ut i utformandet av arbetsmiljön.

-Lärarna är oftast inte ute i korridorerna. Därför borde vi ha mer att säga till om hur det ser ut där.

Annars tycker han att arbetsmiljön på Domarhagsskolan är ganska god. Det han har hört från kompisar är att de tycker stolarna är för hårda. Men arbetsmiljö handlar inte bara om den yttre miljön.

-Vi kommer lägga fram ett förslag att det ska vara noll tolerans på mobbing i skolan. Ingen ska behöva komma hit med en hård klump i magen varje dag, säger David Ericsson.

En annan fråga som utskottet har diskuterat är betygen. David tycker inte att obehöriga lärare ska få sätta betyg och en del lärare skulle behöva kompetensutveckling enligt honom.

-En del lärare sätter jättehöga betyg eftersom de är rädda för att inte bli omtyckta av eleverna, hävdar David Ericsson.

Engagemanget har inte alltid varit så starkt. Till en början tyckte David bara att det var en kul grej att gå med i elevrådet på skolan.

-Jag hade ingen aning om vad elevdemokrati var när jag började. Men efter hand har det blivit mer seriöst för mig.

Han får medhåll från Gabriel Degirmenci. Gabriel beskriver hur kongresshelgen har gjort honom både stressad och uppspelt på en och samma gång.

Men ingen av dem verkar brinna för att engagera sig partipolitiskt eller fackligt efter skolan.

-Jag vill satsa på högskolestudier. Då kommer jag inte ha tid till något engagemang vid sidan om. Men kanske senare, säger David Ericsson som kan tänka sig en framtid som jurist.

KÄLLA: WWW.SVEA.ORG STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons