Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För dyrt rusta ridhus

Annons

Folk och hästar mår dåligt på ridanläggningen i Främby. Falu Fritid har utrett vad som behöver göras för att renovera den hårt slitna anläggningen och få bort det ohälsosamma möglet.

Undersökningen visade att det krävs omfattande åtgärder både på ridhus, stall och rasthagar. En konsult togs in för att ta reda på vad allt detta skulle kosta.

Och nu finns prislappen framtagen och på den står det 7,7 miljoner kronor. Det är alldeles för mycket att lägga ner på en 23 år gammal anläggning utan utvecklingsmöjligheter kringränd av bebyggelse, vägar och järnväg som det är, anser fritidskontoret.

Det bästa är därför, anser fritidskontoret, att tillsammans med Falu ridklubb och andra ridklubbar utreda om det går att bygga en ny anläggning någon annanstans.

Med andra intressenter inkopplade skulle man lättare kunna åstadkomma någonting, tror anläggningschef Jan-Erik Bengtshed på fritidskontoret.

Han pekar på hur bra det blev när tre idrottsklubbar gick samman för att ordna konstgräsplanen på Kopparvallen.

- Det hade kommunen inte kunnat ordna själv, säger han.

Men det kan finnas ytterligare en lösning och det är samarbete med Borlänge kommun. Där finns bara ett ridhus och behov av större kapacitet.

- Och Borlänge är helt klart intresserad. Alf Johansson tog kontakt direkt han fick veta våra problem och tyckte att vi kunde bygga ihop. Men några närmare diskussioner med Borlänge har vi inte haft ännu, berättar Jan-Erik Bengtshed.

Oavsett vilka som går samman om ett ridhus i framtiden så måste de akuta problemen i Främby ridhus lösas och det snabbt, anser fritidskontoret.

Tjänstemännen föreslår att man till hösten gör allt man kan för att få ner mängden mögelbakterier så att människor och djur får en dräglig inomhusmiljö. Det kan eventuellt göras genom ändringar i ventilationsanläggningen tror fritidskontoret.

Ytterligare en åtgärd är att väga av markytan utanför byggnaderna så att vattnet som idag pressas mot dem leds bort.

Vad de föreslagna åtgärderna kostar framgår inte idag. Den 17 juni ska fritidsstyrelsen diskutera tjänstemännens förslag.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons