Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För dyrt för Leksand

Annons

Nästa anhalt för ärendet blir kommunstyrelsen, som i sin tur lämnar sitt svar till Region Siljan.

Det finns i dagsläget för många frågetecken för att man ska kunna dra i gång en gemensam gymnasieorganisation i Siljansområdet, anser nämnden.

Det är helt enkelt för stor skillnad i priser och kostnader gymnasieskolorna emellan. Bildningsnämnden efterlyser gemensamma beräkningsgrunder för interkommunal ersättning och gemensamma modeller för kvalitetssäkring.

Dessutom måste det skapas en gemensam prissättning för respektive program och inriktning.

Christer Swedhs menar att Mora och Leksand i nuläget skulle bli de stora förlorarna. Här finns de större organisationerna, de större skolorna och flest antal elever och program.

Han hävdar att Leksand och Mora ligger ganska nära varandra prismässigt vad gäller samhälls-, natur- och teknikprogrammen. Jämförbara program i Rättvik är dyrare.

- Vi måste få till bättre beräkningsgrunder. Annars är risken uppenbar att det blir dyrare gymnasiestudier för Leksandselever.

Dessutom anser Swedhs att en gemensam gymnasieorganisation inte är intressant om inte eleverna blir vinnare vad gäller utbildningskvalitén. Leksand är dessutom angelägna att först skapa ett fastare samarbete med Gagnefs kommun. Man är inte heller villig att släppa ifrån sig det estetiska programmet.

Många frågetecken måste alltså rätas ut innan en gemensam gymnasieorganisation kan skapas i Siljansområdet. Bildningsnämnden bedömer att det kommer att ta flera år innan nydaningen kan komma till stånd.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons