Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För dem är stallet allt

Annons

Numera rider Julia och Ida två lektioner i veckan på ridskolan, men eftersom Julia har fyra hästar hemma på gården blir det bra mycket mer ridning än så.

- Jag har räknat ut att jag rider 13 gånger i veckan, berättar hon.

Ida, som bor alldeles i närheten av Julia och ofta är med henne ute i stallet, rider nio gånger per vecka. På grund av ryggproblem får Ema bara rida två gånger varje vecka, men där utöver går mycket tid åt till att bara vara i stallet - pyssla om hästarna och umgås med kompisar.

- Alla kompisarna finns ju på ridskolan. Det är jättebra sammanhållning, alla känner alla trots att det är över 200 personer som rider där.

Ema har ganska många kompisar även utanför ridskolan, men varken Ida eller Julia har någon nära vän som inte håller på med ridning. Därmed inte sagt att allting de gör har med hästar att göra.

- Vi gör allt tillsammans! Går på bio, pratar och bara flummar runt - sådant som alla gör. Men visst blir det mycket hästar, det är ju det bästa vi vet! fnittrar de.

Att Julia ibland får gå upp klockan halv fem på mornarna för att hinna rida innan skolan är inget som bekymrar henne. Det enda negativa som de kan komma på med att hålla på med hästar så mycket som de gör är att det ibland går åt lite för mycket tid.

- När man har mycket läxor och stora arbeten i skolan kan det vara svårt att hinna med, ibland får man sitta uppe nästan hela natten för att hinna med läxorna. Som tur är har vi alla ganska lätt för oss i skolan, annars skulle det aldrig gå, menar Ida.

- Eftersom jag har hästarna hemma kan jag ju aldrig bara strunta i att vara i stallet en dag bara för att jag har mycket läxor eller så. Man blir väldigt låst på det sättet, och det kan vara lite jobbigt ibland, säger Julia.

Men hon är noga med att poängtera att fördelarna med att ha egna hästar med råge överväger nackdelarna.

Att bli stor tävlingsryttare är en dröm som de alla bär på, och hoppning är den tävlingsgren som lockar mest. Hittills har det bara blivit några mindre tävlingar på ridskolan, men de hoppas på att det ska bli mer av den varan.

- Jag håller på att träna upp en av mina hästar nu. Förhoppningsvis kommer vi att kunna börja tävla nästa år, berättar Julia.

- Om man ska vara med i större tävlingar måste man ha en egen häst, en bra häst. Det är en väldig materialsport på det sättet, och det är synd, säger Ida.

Trots tävlingsdrömmarna tycker de ändå att det är just själva hästarna som gör ridningen så kul.

- Det är så mycket mer än bara en sport, säger Ida.

- Just det att man har att göra med ett djur gör det så oförutsägbart. Allt kan hända!

- Jag kan inte förklara vad det är som är så bra med hästar. Det bara är det! skrattar Ema.

MALIN RINGSBY

Mer läsning

Annons