Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För Britta är ingenting omöjligt

Annons

Britta är född och uppvuxen i Tåsjöbygden i Jämtlands. Britta och hennes tre bröder och syster hade en trygg uppväxt och barndom, de fick tidigt hjälpa till med familjens egendomar och med deras skog. Till hemmet kom och bodde skogsfolk som köpte trä och aspvirke och till att göra tändstickor av. Efter folkskolan fortsatte hon några år i den högre folkskolan. I sin ungdom var hon duktig i idrott har ett brons i hastighetsåkning i skridskor från högre folkskolan.

1942 åkte Britta till Stockholm, där hon studerade till tandsköterska och tandtekniker. På den tiden fick man göra praktik både hos tandläkare och på dentallaboratorium. När Britta var klar med utbildningen fick hon plats hos en tandläkare i Östervåla, men efter en tid längtade hon tillbaka till naturen i norrland. I Åre fick hon en anställning och trivdes med omgivningen. Många skådespelare fanns i kundkretsen och Britta kan skryta med att ha gjort ett guldinlägg åt Sigge Fürst.

I slutet av 1940-talet fick hon arbete i Rättvik med enbart tandtekniska uppgifter. Där träffade hon Klockar Bertil Persson, som sysslade med textilier. Hon gifte sig senare med Bertil och de fick en son. I mitten av 1950-talet köpte Britta två maskinvävstolar och startade tillsammans med Bertil och ett annat par Insjöns textil. Britta arbetade under den här tiden som tandtekniker.

I början av1960-talet köpte Britta och Bertil tomt vid riksvägen och byggde lokaler och startade Masens väveri AB med stor turistshop, där de sålde presentartiklar och alster från den egna tillverkningen. När affärerna gick som bäst kom 5-10 bussar varje dag som ville se väveriet och handla i shopen. Då brukade hon guida bussarna runt i Insjön för turisterna ville se var Åhléns började sin verksamhet, Sätergläntan och Clas Ohlsons.

Kontakten med alla människor och affärslivet var något som Britta trivdes med.

Under en period designade Britta hattar, klänningar och jackor som sedan syddes upp från den egna tillverkningen av Masens textil.

Britta tog timeout från företagandet under 1980-talet och har bland annat fått företagardiplom från en ett-årig ekonomiutbildning. Hon har också gått Sätergläntans vävskola i färgsättning och mönsterskonstruktion och broderi med mera.

När sonen var åtta år, började de göra resor tillsammans i Europa bland annat till London och Paris. Under flera år reste de till en huvudstad varje år.

Ett år gjorde de en bussresa och besökte många stora städer i dåvarande Västtyskland, Östtyskland, Tjeckoslovakien och Österrike.

När Britta var i 60-årsåldern provade hon på att vara aupair i kloster hennes första plats var hos nunnorna på Birgittagården utanför Falun. Britta trivdes med livet och har också varit i klostren i Rom och Azzizi, Italien, och i Iver Heath, Storbritannien.

Varje år under 20 års tid har hon hjälpt nunnorna på Birgittagården att arrangera basarer.

Britta är medlem i Röda korset, tidigare var hon aktiv medlem och hjälpte till med olika sysslor.

Britta tycker om att lösa korsord och läser gärna böcker. Hon är något av en allätare. En av favoriterna är Henning Mankells böcker om kommissarie Wallander. Hon tycker också om att handarbeta och har knutit flera ryor, virka och brodera. Hon har också gått kurser i kurbitsmålning och matlagning. På våren och sommaren tycker hon om att påta i trädgården. På sommaren tar hon också med sig barnbarnen och åker upp till sin gård i Tåsjöbygden, där hon träffar barndomsvänner och fiskar och badar och njuter av omgivningen med utsikt över Tåsjön och Borgafjällen.

Just nu, vintertid, tar Britta sig antingen en skidtur eller en tur med sparken i solskenet varje dag.

- Livet som pensionär är underbart! Jag kan inte ha det bättre. Få bo i eget hus nära sonen, sonhustrun och barnbarnen Andreas och Carolina, säger Britta.

Mer läsning

Annons