Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För Bill Gates började allting 1968

Annons

Om man tvingades välja en enda betydande datapersonlighet måste det bli Bill Gates.

De allra flesta vet vem han är och för väldigt många är det också den enda IT-personlighet de kan namnge. Bill Gates grundande Microsoft tillsammans med Paul Allen 1975.

Han var övertygad om att de små datorerna som började dyka upp vid denna tid så småningom skulle finnas i varje hem och på varje kontor.

Som programutvecklare ville han vara med och dela på de hägrande förtjänsterna. I dag är han då och då världens rikaste man, lite beroende på hur konjunkturerna för IT är för tillfället. När det gäller marknaden för operativsystem för persondatorer har han näst intill monopol.

Han är ofta häcklad, hånad och hatad. Men ingen kan förneka hans visionära förståelse för hur datormarknaden skulle utvecklas. Hans smarthet som affärsman är det ingen som heller ifrågasätter.

Allting började 1968 när Bill

Gates var 13 år och privatskolan som han gick på i Seattle framsynt nog beslutade satsa på datorer.

Nåja riktiga datorer var det inte frågan om. Det skulle ingen skola av denna typ ha råd med vid denna tid. I stället hyrde skolan in datatid från en dator som ägdes av General Electric. Genom fonder köpte skolan in tid som säkert skulle räcka i ett år.

Några unga elever, Bill Gates, Paul Allen och några andra som senare skulle återfinnas som programmerare på Microsoft fattade genast tycke för datorns möjligheter. De tillbringade allt mer av sin vakna tid i datorrummet och läxläsning och skolgång fick stå tillbaka. På några veckor hade de förbrukat all inköpt datortid.

Hösten samma år öppnade en datorfirma i Seattle, Computer Center Coperation och skolan hyrde datortid från detta företag. De unga hackarnas var ett problem. De kraschade datorn flera gånger och lyckades hacka filerna som reglerade hur mycket datortid skolan fick använda.

Men CCC såg möjligheterna

hos ungdomarna. De köpte deras hjälp för att rensa systemet från buggar och säkerhetshål, mot fri datortid.

Den fria datortiden gjorde att ungdomarna i Lakeside Programmers Group utvecklades och blommade ut som programmerare.

Ett företag hyrde gruppen för att skriva ett löneadministrationsprogram. Detta lär vara första, men inte sista gången, Bill Gates fick betalt i reda pengar för ett program.

Åren rullade på Bill började på universitet och intresset för datorer bar han med sig.

1974 lanserades den legendariska datorn Alatir 8080, den första datorn som fanns inom räckhåll ekonomiskt för vanligt folk. Allen och Gates förstod vad som skulle komma och såg möjligheterna.

Utan att ha skrivit en rad med kod och utan att ens ha känt på datorn, tog de kontakt med Alatir och förklarade att de hade utvecklat ett operativsystem i Basic för deras nya dator.

Folket på Alatir blev intresserade och bad dem visa vad de hade. Allen och Gates emulerade hur de trodde Alatiren fungerade på en annan dator och skrev kod i åtta veckor innan Allen demonstrerade programmet, som fungerade perfekt.

Stärkta av framgångarna och efter mycket övertalning från Allen grundade han och Gates Microsoft 1975.

Det var också till Microsoft som IBM vände sig när det behövde ett operativsystem till företagets nya persondator.

Microsoft ordnade naturligtvis den saken också, men den viktig skillnad. Denna gång sålde de inte rättigheterna till operativet. De sålde licenser. Resten är historia.

PETER GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons