Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För bara tio kronor mer

Annons


Hon tackade ja redan i mars, men verkar ha ångrat sig en smula i takt med att kalendern blir allt mer överfull. För nu ska hon ägna fyra dagars tid åt att tillsammans med sinfoniettan framföra programmet "Min musik". Det är ett önskeprogram där den, enligt henne själv, musikaliskt obegåvade landshövdingen presenterar musik som ligger henne allra närmast hjärtat.

Men hon har samtidigt tagit tillfället i akt att utbilda sig själv i Dalarnas musikliv. Alltså blandas Hugo Alfvén, Peterson-Berger, Lars Erik Larsons Dan Andersson-tonsättningar, W A Mozart och Haydn med Bruce Springsteen. Turnén till ära har nämligen Thomas Agnas arrangerat Springsteens aids-hymn "The streets of Philadelphia" för symfoniorkester.

- Springsteen är ju kungen på något sätt, säger Ingrid Dahlberg.

- Jag tycker inte om begreppen hög- och lågkultur. Det är roligt att Dalasinfoniettan spelar olika slags musik.

Och hon intar scenen framför orkestern utan några dubier. Sinfoniettan behövs, menar hon. Kritikerna som bland annat synts i dessa spalter har fel.

- Jag förstår mycket väl att man vill ha länsmusiken i form av sinfoniettan. Att man vill ha annan musik är lätt att säga i Gävle. Jag tycker Dalarna ska ha en symfoni-

orkester. Här finns en musikalisk skatt som måste bevaras, bland annat Hugo Alfvéns och Lillebror Söderlunds symfoniska musik.

- Dalarna är ett stort län. Man ska inte behöva åka från Älvdalen för att gå på konsert. Det är bra att orkestern kommer ut till publiken i detta enorma län.

Men Dalarna är inte bara enormt utan även relativt snålt, tycker hon.

I riket är länens genomsnittliga utgift för kultur per person och år 184 kronor. I Dalarna kostar kulturen bara 174 kr per år och invånare.

- Den tian skulle kunna göra mycket nytta!

Det handlar om tursim så klart. Dalarna är känt för turisterna som ett kulturlän. Och turismen omsätter miljarder i Dalarna. En tia extra skulle kunna innebära stora skillnader i turistkassan och nya möjligheter för den kultur som inte bärs helt av ideella eller kommersiella krafter.

En viktig tia.

Rollen att stå på scenen med orkester är lika ny för Dahlberg som idén med önskekonserter är för Dalasinfoniettan, men bakom scenen har Ingrid Dahlberg desto större vana. Som producent för opera, tv och film har hon firat triumfer och skördat guldpalmer. Förhoppningarna på att hennes landshövdingeskap ska innebära en vitamininjektion för länets kulturliv finns, och hon vill gärna komma kulturen till nytta.

Hur det ska gå exakt till vet hon inte riktigt än, men nämner i förbifarten att hon redan förordat de 4,6 miljoner som Film i Dalarna nyss mottog.

En bra start, kan tyckas.

MARTIN AAGÅRD

Mer läsning

Annons