Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För att skydda folkhälsan

Annons

Sverige valde inte att bli ett EU-land med motivet att vi skulle översköljas av billig alkohol. Många av dem som röstade för EU-medlemskapet erkänner i dag att de inte hade räknat med denna alkoholflod. Den utgör ett stort hot mot folkhälsan.

Finland övertar den 1 juli ordförandeskapet i EU. På sin dagordning har de bland många andra frågor, satt upp höjda minimiskatter på alkohol. Många EU-länder har svårt för den typen av förslag så det kommer inte att bli lätt och Sverige borde inte nöja sig med den agendan.

Sverige borde kräva att alkohol särbehandlas. Alkohol är inte vilken vara som helst och kan inte hanteras som en handelsvara som andra. Höjda skatter räcker inte.

Folkhälsoperspektivet måste öka och alkohol därmed kringgärdas av särskilda restriktioner. EU borde tillåta länder att gå före när det gäller att värna folkhälsan.

Sverige borde därför kräva att Finland tar upp frågan om att alkohol klassas som en handelsvara med hälsorisker samt att enskilda länder bör ges möjlighet att trots andra EU-regler införa de restriktioner man finner nödvändiga för att skydda folkhälsan i det egna landet.

JAN LINDHOLM (MP)

Mer läsning

Annons