Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fond hjälpte familj med fuktskadat hus

Annons

Plötsligt gav väggen i duschutrymmet vika.

Det visade sig att stora delar av Christina och Sven Wålstedts villa var fukt- och mögelskadad. Nu har Fonden för fukt- och mögelskador beviljat dem ett bidrag med en tredjedel av reparationskostnaderna, som beräknas till över 300 000 kronor.

Den statliga Fonden för fukt- och mögelskador ger varje år tusentals villaägare bidrag till sanering av fuktskadade hus. Totalt handlar det om bidrag på tiotals miljoner kronor.

I år har makarna Wålstedt i Hagen i Dala-Floda fått ett av de större bidragen.

- Vi är mycket glada över pengarna. Reparationerna kostar ju lika mycket som det kostade när vi för 20 år sedan byggde huset, berättar Sven.

Han säger att han betraktat familjens suteränghus som en sorts ekonomisk trygghet:

- Därför kom det som en chock när jag förstod att stora delar av huset var fukt- och mögelskadat.

Det var en sviktande duschvägg som fick honom att kontrollera väggarna och golven. Det visade sig att alla väggar mot jord och alla anslutande golv var skadade.

Plötsligt förstod han varför makan och barnen haft långvariga "förkylningar" och mått allmänt dåligt.

- Chocken var så stor att jag nästan tappade livslusten, säger han.

Sven berättar att problemen beror på att grunden är felkonstruerad, att kondenseringspunkten ligger i fel skikt med påföljd att den kondens som bildats i grunden ovan jord runnit ner i väggen och vidare in i golven.

- Vad jag förstår har inte byggmästaren gjort något fel, utan till punkt och pricka följt alla anvisningar och föreskrifter.

Reparationerna, som fortfarande pågår, beräknas kosta 310 000 kronor. Fukt- och mögelskadefonden har beviljat makarna Wålstedt bidrag med en tredjedel av kostnaderna. Bidraget är maximerat till 103 400 kronor.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons