Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folsyra halverar bröstcancerrisk

Annons

Kvinnor som äter mycket folsyra nästan halverar risken för bröstcancer, visar en svensk studie. Särskilt överviktiga kvinnor får bättre skydd.

Nästan 12|000 kvinnor över 50 år har följts, skriver Dagens Nyheter. 392 av kvinnorna utvecklade bröstcancer medan den tio år långa studien pågick.

Bland dem som åt folsyra minskade risken för bröstcancer med 44 procent, visar undersökningen som publiceras i senaste numret av American Journal of Clinical Nutrition.

Studien visar också att en femtedel av de undersökta kvinnorna åt tillräckligt med folsyra. Livsmedelsverket rekommenderar 300 mikrogram men medelintaget i studien var 200 mikrogram.

Rapporten kommer inför det snart väntade beslutet från Livsmedelsverket om berikning av svenskt mjöl med folsyra.

Frågan om mjölberikning är mångårig strid. Vitaminet skyddar mot den svåra fosterskadan ryggmärgsbråck och gravida rekommenderas därför att äta mycket av det, framhåller tillskyndarna av berikningen.

Kritikerna varnar för effekterna på andra än ofödda barn. Olika studier har också varit motstridiga uppgifter om sambandet mellan folsyra och cancersjukdomar.

En doktorsavhandling i fjol visade att lågt intag av vitaminet ökar risken för cancer i bukspottskörteln, medan det finns andra uppgifter om att mycket folsyra ger ökad allmän cancerrisk. Statens beredning för medicinsk utvärdering varnade i våras för oanade konsekvenser för resten av befolkning om svenskt mjöl berikas med folsyra.

TT

Mer läsning

Annons