Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fölster större problem än a-kassan

Annons

Stefan Fölster är nationalekonom. I fjol ville han få med oss i EMU. Det gick inte så bra för honom den gången. Nu är han i farten igen. Den här gången är det a-kassan som bekymrar honom. Särskilt när gäller arbetslösa i glesbygden.

Efter hundra dagars arbetslöshet, ska man ta sitt pick och pack och flytta, anser Fölster. I sina analyser betraktar han samhället från ovan, tillsammans med sina allierade bland aktieägare och direktörer.

Där uppifrån har de svårt att se, att samhällets rikedomar faktiskt skapas av alla de människor som arbetar och bygger upp vårt land.

Utan jobbarna på SSAB och Fundia, utan dagispersonal och vårdbiträden, utan lärare, sjuksköterskor och busschaufförer, skulle inga börsvinster kunna skapas.

Att det skulle kunna finnas ett samband mellan storbolagens ökade vinster, och ett allt hårdare arbetsliv, vill inte Stefan Fölster se.

Många människor är i dag sjukskrivna eller arbetslösa, och det är förstås inte bra. Men man åtgärdar inte problemen genom att ta i hårdare med piskan mot dem som råkat ut för fabriksnedläggningar, nedskärningar i välfärden och ett hårdare arbetstempo.

Stefan Fölster verkar tycka att lata glesbygdsbor är ett av länets största problem. Jag tycker att borgerliga nationalekonomer är betydligt värre.

FREDRIK HALLOR

Mer läsning

Annons