Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föll på Dalarnas hus

Annons

- Det här är inte alls roligt. Men vi hade för stora kostnader och den ryggsäcken blev för tung, suckar Lennart Hedin, som är delägare på Kommentor tillsammans med Göran Hügard, Kjell Nohrstedt, Bengt Hedberg och Patrik Andersson

Det var hösten 2000 som Kommentor Senior AB presenterades som bolaget där delägarna bestod av ärrade veteraner från näringslivet i Dalarna.

Då sa Lennart Hedin om affärsidén:

- Vi går mot en allmän kompetensbrist när de stora generationerna från 1930 och 1940-talen lämnar arbetslivet. Det är deras klokskap vi vill ta vara på och erbjuda i form av bland annat marknadsstrategier och mentor- verksamhet.

I dag när konkursen är ett faktum säger Lennart Hedin:

- Jag tror fortfarande på själva affärsidén. Nu var det flera olyckliga omständigheter i samband med Dalarnas hus som bidrog till att det blivit så här.

Det var Kommentor som blev entreprenör när Dalarnas hus invigdes den 11 april. De valde att koncentrera all kraft på den verksamheten. Det visade sig bli en felsatsning.

Invigningen skedde nämligen på sämsta tänkbara tillfälle. Efter invigningen kom våren och sommaren. Verksamheten inom näringslivet gick på lågvarv och det kom mycket få bokningar.

- Det blev väldigt olyckligt för oss. Därför begär vi nu oss i konkurs, trots att intresset för huset ökar säger Lennart Hedin, som erkänner att det var dumt av företaget att man koncentrerade all kraft bara på Dalarnas hus.

- Givetvis skulle vi också satsat på andra verksamheter. Men vi hade inte möjlighet till detta. För oss kom själva invigningen i en mycket olycklig tidpunkt, säger Lennart Hedin.

Ägaren till huset är "Föreningen Dalarnas hus" som formellt inte är inblandad i konkursen. Men föreningen har en jobbig tid framför sig.

Dels har föreningen ingen entreprenör samtidigt som intresset för huset ökar.

Dels förlorar man den hyresskuld på 300 000 som Kommentor hade.

I dag har föreningen styrelsemöte och snart kallar man till en extra föreningsstämma.

Mats Sörsten, som är föreningens ordförande beklagar Kommentors öde, men säger samtidigt att man var satt under en stor press att verkligen inviga huset i april.

- Nu ska vi se framåt och då finns det två alternativ. Antingen söker vi en ny entreprenör eller så driver vi och sköter uthyrningen av huset själva, säger Mats Sörsten.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons