Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkvandring till gruvan

Annons

Att gå till gruvan på valborg har blivit en kär tradition för många Falubor. Och i lördags strömmade de till i stora skaror.

- Det var det bästa jag sett på gruvplatsen. Den var fullpackad med människor, säger gruv- musets chef Daniels Sven Olsson.

Festligheterna inleddes med ett fackeltåg från Oskars lave till gruvmuseets trappa där Daniels Sven Olsson hälsade välkommen på temat "intet är som väntans tider". Med det syftade han bland annat på allt som händer kring världsarvet, att våren är i faggorna och att fru berguv väntar smått. Hon ligger nu till mångas glädje på ägg på en klipphylla i Stora stöten.

Därefter sjöng Falu kvartettsångare under ledning av Lennart Andreasson de välkända och älskade vårsångerna som ingen vill vara utan en valborg.

Årets vårtalare var Mr Dalarnas museum tillika Mr Faluns historia - Örjan Hamrin. Till allas förvåning hade denne kände Faluprofil aldrig varit vårtalaren tidigare men nu fick han ta på sig den uppgiften. Och det gjorde han på ett mycket roande sätt genom att hålla ett bokstavstal från A till Ö där varje bokstav hänsyftade på valborg ur historiskt eller personligt perspektiv.

Bokstaven P fick exempelvis stå för Örjan Hamrins pappa kyrkoherde Arthur Hamrin i Grängesberg. Denne var ortens ständige vårtalare och han ändrade aldrig en bokstav i sitt tal utan höll samma tal år ut och år in. Snacka om tradition, men den försäkrade Örjan Hamrin att han definitivt inte ville införa i Falun.

Efter vårtalet var det dags för Dan Hedman och Samma Finn från Haraldsbogymnasiets estetiska linje att sjunga tre vårsånger innan fackelbärarna gick ner till vårkasen och tände den.

Festligheterna avslutades med det sedvanliga fyrverkeriet men denna gång förstärkt med något alldeles extra som inte gjorts på åtskilliga år.

Det var ett grandiost brinnande vattenfall som strömmande ner utefter den 42 meter höga Oskars lave. Det kunde föra tankarna till Niagarafallet som bara är något högre än laven.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons