Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folktandvården stängs

Annons

Folktandvården i Söderbärke har haft öppet några dagar i veckan och därmed har folket i bygden sluppit åka till Smedjebacken för att få sina tänder undersökta och lagade.

Men nu försvinner folktandvården i Söderbärke och därmed stängs dörren för gott i lokalerna.

Håkan Lundman, ICA-handlare i Söderbärke, påverkas av nedläggningen så till vida att försämrad service innebär att färre väljer att bosätta sig i Söderbärke.

- Det är aldrig bra när service försvinner, det är viktigt att det finns så mycket som möjligt på en mindre ort, säger Lundman.

Hur mycket service det finns på en ort kan bli helt avgörande för den som planerar att flytta exempelvis till Söderbärke.

- I förlängningen innebär det att jag tappar kunder och det är inte bra för varken mig eller de kunder jag har kvar, konstaterar Lundman.

Konsekvensen blir att folk som måste åka till tandläkaren Smedjebacken eller Fagersta även gör de inköp de behöver samtidigt.

Lundman ser även en positiv sak i det hela och det är att det öppnar möjligheten för någon privat tandläkare att öppna praktik.

- Det bor nästa 3 000 personer i Söderbärke och det borde kunna räcka till att hålla en tandläkare med jobb.

Tommy Andersson, ledamot i den grupp som jobbar med utvecklingen av skolan i Söderbärke, ser beslutet om nedläggning av folktandvården som en stor besvikelse.

- Det rimmar oerhört illa med den satsning som kommunen och vi föräldrar håller på med när det handlar om skolan i Söderbärke, säger Tommy Andersson.

Konsekvensen blir att alla skolbarn måste åka till Smedjebacken för att få sina tänder undersökta och lagade.

Andersson är lite inne på samma tanke som Lundman om att en privattandläkare ska etablera sig i byn.

- Jag tror att det finns stora möjligheter för något sådant i framtiden.

Han känner dessutom en oro för vad som ska hända med den övriga servicen i byn, om folktandvården bara är början.

- Det är synd för att det känns som att folk börjar få en viss framtidstro när det handlar om att kunna bo och leva i Söderbärke.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons