Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folksam centraliserar

Annons

Bolaget har fem anställda i Ludvika och dessa erbjuds jobb på Borlängekontoret med närmare 30 anställda.

-Allt färre kunder besöker våra kontor. Över 97 procent av alla kundkontakter sker numera via telefon, säger Urban Hagström som är chef för Folksam i norra Svealand.

Varför centraliserar ni till Borlänge? Om de flesta ringer er skulle ni ju lika gärna ha kunnat samordnat verksamheten i Borlänge och Ludvika i Ludvika?

-Javisst, det kan man tänka sig. Tanken är inte fel, svarar Hagström.

-Men det var självklart att flytta Ludvikadelen till Borlänge för där har vi ju en större enhet. Dessutom så är hyresnivåerna faktiskt högre i Ludvika än vad de är i Borlänge. Hyrorna i Ludvika ligger på Uppsalanivå, förklarar Urban Hagström.

Folksam finns i Galleriafastigheten som förvaltas av Jan Magnusson. Han menar att talet om höga hyror i Ludvika är en sanning med modifikation.

-Folksam sitter i en butikslokal. Tidigare hade de lokaler ett par våningar upp och när vi byggde om dessa lokaler åt skattemyndigheten fick Folksam behålla sin hyra när de flyttades ner till gatuplanet.

- Nu går detta hyreskontrakt ut och därför blir det fråga om andra hyresnivåer. Men vi har även erbjudit Folksam andra lokalalternativ, säger Jan Magnusson.

Personalen på Ludvikakontoret informerades i mitten av april. Från facket, Försäkringstjänstemannaförbundet, deltog Lasse Lindström, Stockholm.

- MBL-förhandlingarna har ännu inte inletts men det är klart att vi inte ser positivt på nedläggningen i Ludvika. Det känns i alla fall bra att företaget erbjuder jobb inom pendlingsavstånd och inte det värre alternativet att säga upp på grund av arbetsbrist.

- Men jag vet att företaget tycker att man i Ludvika har mycket duglig personal som har jobbat länge och kan sin sak och som företaget vill behålla, framhåller Lasse Lindström.

Hyreskontraktet för lokalerna på 210 kvadratmeter går ut den 30 september. Enligt Jan Magnusson är det redan klart att Signhild Sandberg med butiken Handsken och Väskan tar över lokalerna.

- Hon kommer även att sälja damkläder i de nya lokalerna under namnet Sandbergs kläder, uppger Jan Magnusson.

Vem som flyttar in i Handsken och Väskans lokaler på 72 kvadratmeter är oklart.

- Vi ska annonsera om lokalerna och vill ha hit någon verksamhet som inte finns i Gallerian i dag.

Vad gäller Folksam så utesluter inte Urban Hagström att bolaget i framtiden öppnar ett så kallat säljkontor i Ludvika. Ett sådant kontor tar enbart emot kunder som i förväg beställt tid för rådgivning.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons