Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkrörelse för bättre mat

Annons

Diabetes bland barn har ökat enligt färska tidningsuppgifter. Barnmat, frukostflingor och yoghurt är för sött, chipsens snabba kalorier, utökat godisintag och annat. Till och med vanlig färdigmat innehåller socker.

Ett känt hamburgermärke lär ha socker i alla produkter (plus givetvis smakförstärkare som påstås kunna ge hyperaktivitet). På skolorna finns automater med sötdricka.

På dagens genomkommersialiserade matmarknad kan tydligen allt säljas dels med reklam och dels med söt smak.

Inte bara priset är en viktig konkurrensmetod - man tar till alla tänkbara metoder för att sälja, i detta fall socker. Det är just detta som är så snett.

Lite mer sans och balans vore önskvärt. Vill vi verkligen ha denna prisfokusering troligen på bekostnad av innehållet?

Är det inte bättre med kvalitetsföda som inte är så processad och utan konstiga tillsatsmedel och minimalt med socker?

Problemen är speciellt märkbart eftersom mer och mer livsmedel är förädlade. Köper man mest basala födoämnen finns ju inte möjligheten att tillsätta socker.

Som komplement till miljörörelsen borde kanske en matrörelse startas. En rörelse som arbetar med information och påtryckingar för vettigare föda. Livsmedelssektorn verkar alls inte klara ut att på egen hand tillhandahålla helt nyttig föda.

L Andersson

Mer läsning

Annons