Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartiets krav om språkkunskaper är rimligt

Annons


Är man skyldig att ha acceptabla kunskaper i svenska för att få svenskt medborgarskap?

Folkpartiet har lagt fram ett mycket progressivt och realistiskt förslag till ny integrationspolitik. I detta förslag på 17 punkter handlar en punkt om villkoren för medborgarskap. Denna punkt har kommit att dominera debatten. Övriga punkter har förbigåtts med tystnad.

Längst i kritiken har Gudrun Schyman gått. Hon tycks anse att folkpartiet kan jämställas med le Pens och Heiders främlingsfientliga partier. På lägre nivå än så kan väl knappast den politiska debatten föras. Men det är väl symptomatiskt för vänsterpartiet. Tyvärr har också övriga borgerliga partier tagit avstånd från förslaget.

Först av allt vill jag betona att folkpartiet inte avser att kasta ut flyktingar eller andra invandrare, som inte behärskar svenska språket. Programmet visar att folkpartiet är det parti som driver den mest humana och mest generösa flykting- och invand-rarpolitiken av alla partier.

För att en demokrati ska fungera är det nödvändigt att medborgarna kan ta till sig information och har möjlighet att ställa krav och uttrycka egna åsikter. Medborgarskap medför inte bara rätt att delta i allmänna val utan även rätt att låta sig inväljas i riksdag och kommunfullmäktige med mera.

Hur kan man utöva sina medborgerliga rättigheter och fullgöra sina medborgerliga plikter utan kunskaper i det officiella språket?

Medborgarskap är däremot inte nödvändigt för att bo och arbeta i Sverige. Rätten till uppehålls- och arbetstillstånd är oberoende av medborgarskap. Folkpartiet föreslår dessutom att kravet på godkända kunskaper i svenska tas bort när det gäller rätten till arbete.

Givetvis ska det finnas möjlighet att av humanitära skäl göra undantag från kravet på acceptabla kunskaper i svenska för erhållande av medborgarskap. Detta kan gälla exempelvis äldre personer som har svårt att lära sig ett nytt språk och analfabeter.

Folkpartiet kräver dessutom som villkor för medborgarskapet att man under den tid man haft uppehållstillstånd avhållit sig från kriminella aktiviteter.

Jag finner folkpartiets villkor för medborgarskap mycket rimliga och jag är övertygad om att majoriteten av infödda och naturaliserade svenskar delar denna uppfattning.

Likaledes är jag övertygad om att kravet på språkkunskaper kan tjänstgöra som en sporre för dem som avser att söka medborgarskap.

ROLF HÖGBERG

Rolf Högberg tillhör folkpartiet Ludvika men bor i Idkerberget.

Mer läsning

Annons