Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpark firar 50 år med kulturnatt

Annons

När parken med ideella krafter och i Floda Medborgarhus regi byggdes 1954 kostade materialet 20 000 kronor, en bra summa på den tiden. Kung Olof Larsson, Holger Arnberg, Gustav Bondensson, Erik Lundin, Olle Sten-qvist och Albert Blom fick med sig massor av frivilligt arbetande Flodabor, som byggde en dansbana, en servering och ett par korv- och lottkiosker. Under de 50 åren har parken kompletterats med ytterligare ett antal byggnader.

Under storhetstiden - för något årtionde sedan - kunde besökar-antalet en bra kväll uppgå till 3 500 personer. Som många andra parker har Strandbacken "tappat" besökare. I dag anses en publik på 500 personer under en danskväll vara en bra siffra.

Under halvseklet har mängder av orkestrar och artister uppträtt i parken.

Bara ett litet axplock ger en lång lista: Zarah Leander, Hep Stars, Lasse Lönndahl, Jokkmokks-Jokke, Gunnar Wiklund, Ray Adams, Lill-Babs, Ted Gärdestad, Snoddas, Arne Qvick, Rockfolket och sist nämnda men långt ifrån minst, en grupp som 1973 kom till parken och kallade sig Björn, Benny och Agnetha. Året efter utgjorde de - tillsammans med Annifrid - ABBA och blev ett världsnamn.

Det finns fler än parken som är födda 1954 och som firar i år. De kan ju passa på att fira med parken, eftersom de födelseåret till ära går in gratis under firandet. Alla som är under 18 år har också gratis inträde.

Under firandet blir det ingen dans. Firandet kommer att bestå av utställningar av bilder och affischer, visningar av både gamla och nya bilder och filmer på storbildsskärm. Därutöver bjuder arrangörerna på pubunderhållare i form av två trubadurer: Cina och Pär Hedberg.

Under kulturnatten visar hemslöjdsföreningen filmen om den 100:e komidsommarfesten. I Perjonsgården visas Per-Hilding Perjons tavlor och i Värdshuset visas bilder från Marianne Ahrnes senaste bok. I Herrgården ordnas en författarafton med bland andra Gunnar Bjarne, Niklas Darke, Karin Karlsson och Marijke Vreeswijk. På kvällen ges en kyrkokonsert med Matts Arnberg, fiol, Marie Bengtsson, piano, och Bengt Mattsson, gitarr.

Det blir alltså "gott om mycket" under en och samma dag. Nu hoppas Sune Bergman, en av firararrangörerna, att publiken ska räcka till.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons