Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkomröstning i Sri Lanka

Annons

Sri Lankas regering vill arrangera en folkomröstning om vapenvilan med tamilska separatister, uppger en statsägd tidning i Colombo.

President Mahinda Rajapaksa önskar inom kort fråga folket om dess åsikt angående den kontroversiella vapenvila som ingicks i februari 2002 genom medling av Norge, skriver tidningen Sunday Observer.

När Rajapaksa valdes 2005 hade han givit vallöftet att avsluta den norska medlingen och säga upp vapenvilan, vilken i hans ögon utgör en alltför stor eftergift för tamilerna.

Två månader efter att Rajapaksa tillträtt i november 2005, började vapenvilan att undermineras genom våldshandlingar. Sedan dess har 4|000 människor dödats. De skandinaviska medlarna säger att vapenvilan numera existerar endast på papper. Ändå har ingen av sidorna formellt sagt upp den, av rädsla för reaktionen bland länder som är viktiga för den ekonomiska utvecklingen i Sri Lanka.

Vapenvilan är konstruerad så att den kan sägas upp av någondera sidan genom ett meddelande till Norge två veckor i förväg.

TT

Mer läsning

Annons