Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkmusikfestival med Kap Verde-tema

Annons

Om fjolårets underliggande FFF-tema var en studsande jigg med keltisk urtrumma till, så är årets ledmotiv en rökig portugisisk röst som ömsom fyller dig med fadons vemod, ömsom gungar dig genom en sensuellt karibisk tätt-intill-dans.

Men det är ett ledmotiv som bara är giltigt under en dag, märk väl. Temadagen.

Då FFF:s festivalområde kommer att uppfyllas av tongångar från västafrikanska ögruppen Kap Verde, och där det största affischnamnet är sångerskan Cesaria Evora.

FFF:s temadag bygger på en konsertproduktion från Paris, och kring det artistiska navet Cesaria Evora snurrar en lång rad andra artister från Kap Verde, musiker som gärna tvinnar samman det europeiska med det afrikanska med det latinamerikanska.

- När det här tillfället dök upp så kunde jag inte motstå det. Det är en musikskatt som, om man undantar Cesaria Evora, inte är så hårt exploaterad, konstaterar Hasse Hjorth.

I fjol tjuvstartade festivalen med dervisher på Dössberget en tisdagkväll. I år är FFF en dag kortare i rocken. Festivalen inleds dock redan på onsdagen, då det förutom den traditionsenliga vallmusiken vid Stångtjärn bjuds på två konserter i Dalarnas Museums entréhall. I fjol var muséet en del av ett delat festivalområde, men så blir det inte i år.

- Förra året försökte vi göra ett akustiskt festivalområde där och det fungerade tyvärr inte bra, säger Hasse Hjorth.

Musikaliskt var det inga problem, den artistiska delen fungerade ypperligt, konstaterar festivalgeneralen, problemet var att publiken uppfattade upplägget med ett fristående festivalområde som rörigt och vilseledande.

- Vi går tillbaka till att använda muséet som en ren konsertarena i år, säger Hasse Hjorth.

Under FFF kommer artister som Louise Hoffsten, Mikael Wiehe, schweiziska festivalbekantingarna Stimmhorn att uppträda i muséets entréhall.

På festivalen första dag, onsdagen, bjuds det också på konsert i Kristinehallen. Med programmet "Till minne av Folke" vill festivalen hedra bortgångne Svärdsjöspelmannen Folke Hedman och den spelglädje han förmedlade.

- Folke har spelat på alla festivalupplagor som någonsin funnits, berättar Hasse Hjorth.

- Ibland mytifierar man spelmannen och upphöjer honom ungefär på samma sätt som man gör med rockstjärnor som Keith Richards. Men det finns en annan sida också, ett slags allspel, och det var Folke Hedman en representant för. På det sättet var Folke ett slags "punkare" för mig, och vi satsar väldigt mycket allspelet och glädjen där (i Kristinehallen).

- Det blir en "punkig" konsert.

Ett par folkrockbjässar får plats i programmet i år. Skotska storgruppen Runrig toppar stora scenens spelschema på fredagkvällen, och svenska 70-talsgiganterna Kebnekaise återupplivar/återupplever gamla instrumentalproggminnen på FFF i år. Dessutom kommer diverse uddagrupper och artister som Lila Downs från Mexiko/USA och Pequena Orquesta Reincidentes med stor sannolikhet att kunna bjuda publiken på behagliga musikaliska överraskningar.

Ale Möller och Jonas Knutsson har de två senaste åren fyllt festivalens världsmusiktält till bristningsgränsen genom att bjuda in diverse artister till mer och mindre spontana jamsessioner.

Världsmusiktältet har varit den svettigaste partyplatsen för många festivalbesökare.

I år knyter Ale Möller, Jonas Knutsson och festivalledningen ihop världsmusiksäcken och flyttar hela paketet till stora scenen, där en stor galakonsert med inbjudna artister och handplockade musiker avslutar FFF 2002.

- Vi bestämde redan från början att vi skulle göra någonting större av den här idén om de två första åren slog väl ut, säger Hasse Hjorth.

Huruvida det blir något "världsmusiktält" på festivalområdet i år är oklart, nu när Ale & Kompani flyttar till stora scenen. Enligt Hasse Hjort kommer det troligen i stället bli en "dansscen" i den gymnastikhall där svenske bluesgurun Peps Persson och kubanska nattklubbsdivan Mirta Gonzáles spred livegospeln i fjol. Det är i dagsläget också oklart huruvida det blir några eftersläckningar med liveband på Harrys i år eller ej.

Men en sak är ställd bortom varje tvivel. Det blir en folkmusikfestival i Falun den här sommaren också.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons