Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkmord börjar alltid med lögner

Annons

Den 27 januari har av FN deklarerats som en internationell minnesdag över förintelsens offer. Denna dag, 27 januari 1945, befriades Auschwitz, det mest kända av nazisternas koncentrations- och förintelseläger.

I Borlänge hölls minnesdagen på Jussi Björlings torg och kommunalrådet Nils Persson gjorde en återblick på den mörka period under vilken sex miljoner judar och en miljon romer, homosexuella och handikappade mördades under industriella former.

Även efter andra världskriget har hundratusentals människor fallit offer för nya folkmord och det finns ständigt risk för nya, organiserade vansinnesdåd.

- Det är bara vi som kan stoppa en ny förintelse, framhöll Nils Persson och påpekade att det alltid kommer att finnas onda människor och totalitära system.

- Därför är det också viktigt att lära sig av vad som hände under andra världskriget och under förintelsen, uppmanade Nils Persson.

Ben Olander ser det som en samhällsplikt att berätta om mobbning, främlingsfientlighet, förintelsen och Raoul Wallenberg. På lördagen berättade han för dem som samlats på Jussi Björlings torg om hur han vid sju års ålder, bara några dagar efter att han börjat skolan, blev vittne till mobbning.

- Mobbas kunde den som inte kom från trakten, eller hade något utmärkande anletsdrag eller kanske var drabbad av övervikt.

-Var man jude eller judinna endast tolv år efter det att de allierade stormat in i förintelselägren var risken stor att man blev utsatt för glåpord på svenska skolgårdar, påpekade Ben Olander.

Ben Olander konstaterade massmord liknande det under förintelsen inträffat flera gånger sedan andra världskriget.

-Gemensamt för folkmorden är att de börjar med lögner om de utsatta människorna. Lögnerna övergår i mobbning och om mobbningen organiseras under obskyra politiska syften kan den snabbt och okontrollerbart leda till folkmord, menade Ben Olander.

-Kampen mot mobbning och folkmord måste börja här och nu, fortsatte Ben Olander.

Minnet av Raoul Wallenbergs gärning och kamp har sedan pojkåren gett Ben Olander hopp och han vill gärna utvidga beskrivningen av Raoul Wallenberg, "En man kan förändra världen", till "Var och en av oss kan förändra världen.

Ben Olander avslutade minnesdagen med sin hyllningssång till Raoul Wallenberg.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons