Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkkampanjen vill ha nyval

Annons

Det hävdade Ken Swedenborg, 42, i Folkkampanjen för sjukvården vid gårdagens protestmöte på gågatan.

-De nya nedläggningarna är ett omfattande svek. Här kan man tala om riktigt falsk marknadsföring, tyckte Swedenborg.

Hans partikollega Lilly Granberg, 76, Ludvika, var annars den som ledde mötet och anslog tonen.

Hon gjorde klart för de cirka 70 personer som lyssnade på inläggen att detta var ett möte för fotfolket och att det viktigaste av allt just nu är att avsätta landstingsstyrelsen (landstingets regering) med Alf Johansson (s) i spetsen.

-Alf Johansson har gett sig själv för mycket makt. Så länge de i landstingsstyrelsen sitter kvar kommer eländet att fortsätta.

Det är fruktansvärt att när vården kommer på tal så pratas det i första hand om pengar, i andra hand om människoliv, ville Granberg ha sagt.

-Nu lägger de ner hjärtintensiven i Ludvika och skapar en hjärtsektion. De sparar sju miljoner. Vården blir alltså sju miljoner kronor sämre.

Lilly Granberg passade på att utdela några rejäla verbala smällar till politikerna i kommunfullmäktige. Direkt träffade blev socialdemokraterna Ingvar Henriksson och Lars-Erik Persson samt centerpartisten Mauritz Bropetters som fanns med i publiken.

-Ni ska veta att jag kämpar och kämpar för sjukvården men i kommunfullmäktige får jag inget gehör. De som sitter där säger inte ett enda pip om vårt lasarett. Det är inte roligt att gå till fullmäktige.

- En så pass stor stad som Ludvika behöver ha ett fungerande sjukhus. Alla ni som lyssnar här i dag, sätt press på era partier och politiker.

- De måste arbeta för att vi ska få ha kvar vårt sjukhus. Det är det minsta man kan begära av dem, utropade Lilly Granberg.

Bland talarna fanns också 72-årige Bo Lindebert, pensionerad polisman och bördig från Ludvika men bosatt i Falun. I samtal med NLT påpekade han att det känns uppfriskande att komma hem till Ludvika.

-Det är bara i Ludvika som folk protesterar mot nedskärningarna, det gör man ingen annanstans i länet.

-Jag vill spruta eld på lågorna här nere så ni blir ännu mer stridslystna, sade Lindebert som fruktade att vården kommer att försämras än mer om "grabbarna från bruket i Borlänge" får fortsätta att styra.

Bopartisten Gunnar Lindkvist, 72, Ludvika, presenterade sig som företrädare för ABB:s pensionärsklubb. Klubben ser mycket allvarligt på de senaste sparförslagen om att ta bort 14-19 vårdplatser på lasarettet och hålla akuten stängd nattetid.

-Vi reagerar starkt på detta. Det är inte vettigt att folk som drabbas av astma, gallsten, njursten och ännu allvarligare sjukdomar ska tvingas åka till Falun nattetid.

- För att inte tala om öronbarnen som kan skrika som hade de en kniv i sig. Problemet är inte att det fattas pengar i vården utan att pengarna används på fel sätt, ansåg Lindkvist.

Samtliga inlägg belönades med applåder från lyssnarna men frågan är om inte Lilly Granberg var den som mötte mest respons.

-Tänk på alla gamla som har jobbat och slitit hårt hela livet. Nu gnälls och gnälls det bara över att de äldre är för många och att de inte ska få den vård de har rätt till, sade Lilly Granberg som lovade att hon fortsätter kämpa så länge hon kan stå på benen.

Närmast väntar en demonstration för den lokala vården. Demonstrationen hålls senare i maj eller i början av juni.

Politikerna i landstingsfullmäktige ska få klart för sig vilka stämningar som råder i Ludvika inför ödesmötet den 14-15 juni när definitivt beslut tas om det stora sparpaketet i Landstinget Dalarna.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons