Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkinvasion vid invigning

Annons

Med van hand klippte hon bandet blixtsnabbt. Efter ganska exakt ett år som "leading lady" för Dalarna har det blivit en hel del invigningar. Trots det var hon inte less på uppgifter som denna.

- De hittar på så mycket i Dalarna. Det händer mycket hela tiden. Det är roligt. Jag känner inte att det är onödigt att åka omkring så här.

Där fanns också museets eldsjäl, Kersti Jobs Björklöf. Hon berättade att det var änkan efter konstnären Hilding Linnqvist, i dag 97-åriga Märta Delin- Linnqvist, som väckte tanken att göra tingshuset till ett konstmuseum. Någonting Kersti Jobs Björklöf tände på.

Med gemensamma krafter inom ramen för stiftelsen Leksands konstmuseum har nu museet blivit verklighet till fromma för konstlivet Leksand och hela Sverige. Ett tiomiljonersprojekt, och kommunalrådet Bo Pettersson underströk att det var en bra investering på lång sikt. Många miljoner kronor där säkerhetsanordningar, hissar och annat kostat huvuddelen.

Gratulanterna var många denna gråmulna junidag. En av dem var kyrkoherde Fredrik Lautmann som påminde om att det var Petri, Paulis dag. För övrigt samma dag på året som en gång Leksands kyrka invigdes. Ett faktum som borde vara ett gott omen för konstmuseets framtid.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons