Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkhögskola etableras i Venjans kommunalhus

Annons

Vid ett möte i nämnda byggnad på tisdagskvällen fanns Marja-Riitta Ritanoro på plats. Hon är rektor för Stockholms folkhögskola som under de tio år den funnits växt upp till Sveriges största folkhögskola. Skolans omfattande utbud bygger till stor del på användning av internet och därmed distansutbildning..

Venjan.glob-projektet, ett EU-projekt, är exempel på vad samarbetet resulterat i och tanken är att fortsätta spinna på konceptet att satsa på kurser och utbildning i det som är specifikt för Venjan. Hustimring är redan ett ämne inom Venjan.glob där till och med en amerikan snappat upp timringskonsten i Venjan och nu travar stockar på dalavis hemma i Amerika efter instruktioner via internet.

- De lokala behoven och den lokala kraften får styra kursutbudet, förklarade Marja-Riitta Ritanoro.

Hon tillade att ett kunskapscentrum i Venjan kommer att generera kunskapsturism till orten. De som tagit del av kunskaper via nätet vill bekanta sig med orten varifrån kunskaperna kablats ut.

Församlade Venjansbor, de var inte så många, ställde sig bakom uppropet att kommunen ska uppvaktas om att överlåta kommunalhuset till Venjan. Vilken juridisk person som ska stå som ägare är inte klart, men sannolikt blir det den ekonomisk förening som redan är bildad för ändamålet.

Kenneth Eriksson, Norra Venjans intresseförening, berättade att det för närvarande kostar 150 000 kronor per år att värma upp huset med den oljeanläggning som är installerad.

Ett övertagande kommer att omgående få till följd att oljan slängs ut och ersätts med en värmepump där intilliggande Kyrktjärn får en slanghärva på botten.

Ett första steg mot etablering av en folkhögskola i Venjan togs på tisdagskvällen. Tanken är att samla så många aktiviteter som möjligt i huset om och när kommunen släpper det ifrån sig.

Marja-Riitta Ritanoro fick uppdraget att förhandla i saken.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons