Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkhälsoinstitutet vill samma sak som centerkvinnor!

Annons

Sänk momsen på frukt, grönsaker och rotfrukter det var vad centerkvinnorna från Dalarna motionerade om till förbundsstämman i juni. Motionen blev bifallen och en diskussion fördes även om att i framtiden även nyckelhålsmärkt mat kan vara aktuell för en momssänkning.

Nu har även statens folkhälsoinstitut kommit med det förslaget att nyttig mat borde bli billigare.

Forskning visar att nyttig mat och fysisk aktivitet är två viktiga komponenter för att kroppen ska må bra. I dag äter många fel mat med för högt energi intag, för mycket fett och socker, samtidigt som man rör sig för lite.

Mera grönsaker, rotfrukter och frukt på matborden skulle vara hälsosamt för alla. Rekommendationerna är att vi ska äta 1?2 kilo frukt och grönsaker om dagen.

I Sverige ökar andelen överviktiga stadigt, när det gäller barn har andelen överviktiga tredubblats sedan slutet av 80-talet. Övervikt och fetma har en tydlig koppling till flera sjukdomar, till exempel diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar och högt blodtryck.

Flera undersökningar visar att sänkta priser på nyttig mat höjer försäljningen på de produkterna. Därför kräver centerkvinnorna att momsen på i första hand grönsaker, rotfrukter och frukter ska sänkas till sex procent under nästa år.

Lena Reyier-Ingman,

ordförande för

Centerkvinnorna Dalarna

Mer läsning

Annons