Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkfest när rallyt kom till byn

Annons

Redan före klockan fem på morgonen var de första bilarna på plats i Sågen. Kvart i fem gjorde Jan-Erik Stövling och hans kompisar från Hulåns IF sig redo för att ta betalt av besökarna.

Hulåns IF hade ett 30-tal funktionärer ute längs rallysträckan, 17 av dem i Sågen, där medlemmarna i mc-klubben Stampede såg till att parkeringarna fungerade.

- De har stoppat bilar fast det finns parkeringsplatser lediga här i byn, förklarade tre damer lite förgrymmat då vi träffade dem utanför NTO, där bystugan och logen hade parkering samt servering av kaffe, smörgåsar och varm korv inne i ordens-huset.

Siv Nilsson, Inger Larsson och Ajna Larsson försökte på detta sätt utnyttja tillfället och dra in lite pengar till Sågen på det här stora arrangemanget som Svenska rallyt är.

Husbilar från flera länder hade parkerat på gården.

- Det är både norrmän, finnländare och engelsmän här så vi har språkat utländska på morgonen berättade Siv, Inger och Ajna som konstaterat att Yes, hä väntsiful, fungerat riktigt bra.

Tre andra damer som sålde varm korv vid målområdet, Laila Göransson, Karin Johansson och Elise Hermansson visste också på råd då det kom utlänningar.

- Man gör sig förstådd med pekfingret, förklarade Laila glatt och pekade på en korv.

Att det var vardag utgjorde tydligen inget hinder för de entu- siaster som ville se rallyt.

- Jag har tagit ledigt från jobbet, berättade Byns Mats Larsson som tillsammans med Bengt Ekström från Hedemora följde tävlingen.

Byns Mats var utrustad med tidtagarur så han hade bra kontroll på bilarna som körde in mot målområdet. Bengt Ekström är gammal rallycrossförare och Byns Mats berättade att han själv kört rally en gång i tiden, dock inte Svenska rallyt.

- Jag ställde upp i Ludvika- ruschen, i Avesta, Lima och Malung, men det blev för dyrt.

Intresset finns dock kvar och från Sågen åkte Byns Mats till Fredriksberg för att följa fortsättningen därifrån.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons