Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkfest i Söderbärke

Annons

- Ja, det är mer folk nu än förut, säger Marita Gröndahl, ansvarig för knallarna.

Huvudingrediensen på möljan torde vara möljan.

Men något mysterium, mer än namnet, ligger inte bakom den gråbruna röran.

- Det är vanlig pölsa, berättar kokerskan Catarina Karlén.

Den innehåller buljong, nötsenor, -lunga, -talg och -hjärta. Väl blandat med svål, grislever och lök.

- Bara namnet låter osmakligt och själv äter jag det inte.

Så gjorde dock NLT:s reporter och fann att möljan smakade ... helt okej. Riktigt bra, faktiskt.

- En man från Nya Zealand var här och smakade pölsa för första gången. Han tyckte att det var gott, berättar vaktmästaren och för dagen servitören Jan Eriksson.

Positiv till mölja i dubbel bemärkelse var även Anna-Maja och Raimo Hart, som stod längst bak i en lång kö av hungriga gäster.

- Samhället lever upp. Vi har gått runt och handlat lite och träffat bekanta.

Årets mölja var den 14:e i ordningen och enligt Marita Gröndahl var besökarantalet detta år högre än föregående år. Hon är ansvarig för de 42 knallar som satt upp stånd. Själv säljer hon egenhändigt gjorda textilprodukter i solskenet.

- Vädret är ungefär detsamma som då, så ökningen kanske beror på att vi har lite nytt på programmet.

En av nyheterna bestod av eldslukargruppen Vomita Fuego, som betyder just spy eld.

Tre unga damer från Avesta betedde sig som drakar, men hade svårt att få respons från publiken.

- Det är inte förbjudet att applådera, sade de.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons