Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkets hus satsar på ny filmteknik

Annons

Dagens filmteknik bygger i princip på samma teknik som den första filmvisningen med hjälp av en projektor den 28 december år 1897 i Paris. En filmremsa som visar 24 bilder per sekund och därmed rörliga bilder. Den här tekniken är på intet sätt hotad utan kommer även fortsättningsvis att visas på Folkan och Biomuseet.

Men med den den nya tekniken kan man visa exempelvis skolfilm i form av dvd och intressanta sportsändningar. Den digitala tekniken används dessutom i allt högre grad för så kallade trailers och reklamfilm. Här kan både Folkan och Biomuseet hänga på.

Föreståndarna för Folkets hus respektive Biomuseet; Barbro Bergström och Stefan Lindfors har tidigare besökt USA:s västkust för att på ort och ställe följa utvecklingen på filmfronten. Det är där 70 procent av all film för bio och tv i världen produceras. De konstaterar att det inte är någon brådska med att ställa om svensk bio till digital teknik men att den nya tekniken har fördelar som i dagsläget ger mervärde.

Folkets hus och Biomuseet vill nu höra sig för om Säters kommun är villiga att bistå de två filminstitutionern i Säter med digital teknik. Blir det nobben kan de tänka sig att leasa en anläggning. Men man avvaktar den nya kommunledningens inställning till kulturella satsningar på framtiden.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons