Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Folket måste ställa upp på vindkraftsprojektet"

Annons

- Det är ett inledande skede. Först vill vi höra kommunens ställningstagande och om det blir positivt som vi hoppas så kommer vi att hålla informationsmöten med de som bor i närheten. Vi ska lyssna på dem som bor i närheten innan vi går vidare, berättar Ingvar Svantesson som håller i Fredriksbergsprojektet.

Valet av Fredriksberg beror på att man studerat lämpliga platser i norra Värmland och bara hittat platser för anslutning av enstaka mindre vindkraftverk. I samband med detta så fann man att Birka energi kunde ansluta 20 megawatt vindkraft till ledningen som går genom i Fredriksbergsområdet:

- Just nätanslutningen är det som oftast hindrar etablering av vindkraftsfarmar i södra Sverige.

Säfsens turismsatsning stjälpte direkt två tänkbara platser och då hittade man ett par platåer, Silkomhöjden och Laxhöjden som ligger utefter riksväg 64, norr om Tyfors. Bergen ligger på gränsen till Vansbro kommun på höger sida efter riksvägen.

- Avgörande är att det blåser. Vindkraftverken i Äppelbo i Vansbro har visat sig ge mer än väntat och därför ska vi göra vindmätningar för att se om det blåser lika mycket här och då kan det här bli av.

- Målet är att producera ren energi. Men vindkraftverk syns och det kan man inte göra något åt, säger Ingvar Svantesson.

Eolus som medverkat vid etableringen av tio procent av de svenska vindkraftverken brukar i allmänhet erbjuda andelar i andelsföreningar och sådana planer har man också i Fredriksbergsfallet.

- Just andelar har visat att engagemanget och intresset för vindkraften ökar, berättar Svantesson

Projektet genomförs, om det vinner kommunen och de boendes gillande och om det blir tilllåtet av länsstyrelsen.

- Länsstyrelsen avgör vindkraftsetableringar upp till tio megawatt och regeringen därutöver. Eftersom vi planerar att bygga i etapper blir det i slutänden länsstyrelsen som ska ge sitt miljötillstånd, bedömer Ingvar Svantesson.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons