Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folket flyr från Säters församling

Annons

Flykten från Svenska kyrkan i Säter är den viktigaste frågan för kyrkorådet att hantera, menar Fosselius. Han antyder ett glapp mellan det politiskt tillsatta kyrkorådet och prästerna när det gäller analysen av medlemsraset.

- Kyrkan blev nog tagen på sängen. Ingen hade väntat sig att så många skulle gå ur. Jag talade med biskopen om detta vid hans besök i Säter och han har ingen lösning på problemet.

- Kyrkans verksamhet lider av att folk går ur och det leder till att vi kan tvingas inskränka verksamheten. Vi behöver tänka i nya banor för att lösa problemet med färre medlemmar, säger Kurt Fosselius.

Ändå tror han att det finns en längtan hos människor efter andlighet och att diskutera existentiella frågor.

- Jag menar att vi ska ha en kyrka som en samlingsplats för människor i både glädje och sorg. En plats för meditation och eftertanke. Tyvärr tänker inte många på kyrkan så länge det går bra i livet men när det blir svårt så finns kyrkan där.

Men kyrkan är mycket mer än bara en samlingsplats. Fosselius menar att kyrkan står för samhällets moral och etiskt tänkande. Men att det är svårt för kyrkan att nå fram i det stora mediabruset.

- Vi behöver komma ut med vår information på ett bättre sätt. Vi har diskuterat en tidning för församlingen men vi har inte kommit till skott.

Brukar ni gå ut och knacka dörr och prata med församlingens medlemmar?

- Nej, men det kanske är något vi bör överväga. Men vi har väntjänsten och diakonin där vi möter människor ute i samhället.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons